Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani și șapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzați de înșelăciune și spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel București (CAB) fiind definitivă.
UPDATE Tender, ridicat de polițiști de la locuința sa din județul Timiș
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost ridicat de polițiști, luni, de la locuința acestuia din comuna Dumbrăvița, județul Timiș, surse din cadrul Poliției spunând că va fi încarcerat la Penitenciarul Timișoara.
Ovidiu Tender se afla, luni, la locuința sa din comuna Dumbrăvița, aflată la marginea Timișoarei, iar după anunțarea deciziei Curții de Apel București polițiștii s-au prezentat la domiciliul acestuia, în jurul orei 16.00, așteptând doar mandatul de executare a pedepsei pentru a-l putea ridica, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Mandatul a sosit în jurul orei 18.00, după care polițiștii i l-au prezentat lui Ovidiu Tender și l-au ridicat, după aproximativ o jumătate de oră.
Soția lui Ovidiu Tender a declarat presei că acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legătură cu faptul că a denunțat-o pe Alina Bica.
„A avut cinci intervenții pe cord, soțul meu e nevinovat și a vrut să participe la acest simulacru de proces, fără martori, fără probe, fără experize. Consider că este o mascaradă și un genocid. O să mă lupt pentru soțul meu, atât aici, cât și în străinătate. Motivul pentru care a fost condamnat este faptul că a denunțat-o pe Alina Bica. Dacă ar putea să mă aresteze pe mine în locul lui, m-aș duce, pentru că eu sunt sănătoasă, el nu e”, a declarat femeia.
De asemenea, după aflarea deciziei, avocatul lui Ovidiu Tender a declarat că omul de afaceri nu se va opune în executarea ei, dar, în continuare, apărarea va încerca să obțină anularea acestei hotărâri.
„Este o decizie a unei instanțe, o să ne luptăm în continuare în justiție să încercăm să obținem anularea acestei aberante decizii, să încercăm să ajungem în fața unei instanțe care să asculte de probele pe care trebuie să le facem. Am văzut la televizor opinii cum că acest caz seamănă cu cel al domnului Voiculescu. Vreau să vă spun că este un caz care a fost juduecat într-un mod mult mai absurd decât cazul domnului Voiculescu. Dacă în dosarul Voiculescu s-au dat termene de două, de trei zile, de o săptămână, aici, singurul termen acordat în dosar pe judecata pe fond a fost de 12 ore, de la 1.00 noaptea, până a doua zi la ora 13.00. Este aberant”, a mai spus avocatul.
Potrivit unor surse din cadrul Poliției Timiș, Ovidiu Tender ar urma să fie încarcerat la Penitenciarul Timișoara.
UPDATE Instanța a mai decis condamnarea lui Toader Găurean la nouă ani și zece luni de închisoare cu executare.
Decizia anunțată luni de completul de judecători de la Curtea de Apel București este definitivă.
Ovidiu Tender urmează să fie încarcerat, după ce instanța trimite Poliției mandatul de executare a pedepsei. De asemenea, urmează să fie încarcerați și ceilalți inculpați care au primit pedepse cu executare.
Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, în 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cunoscut ca „Rafo”. Procesul a durat în acest caz opt ani.
Decizia Curții de Apel București vine cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzate persoanele implicate în acest dosar.
În 20 mai, judecătorii cărora le-a fost repartizat dosarul „Carom” au fost recuzați de inculpați, motiv pentru care cei doi magistrați din complet, Daniel Donțete și Camelia Bogdan, au fost înlocuiți cu judecătoriu Mihai Mihalcea și Georgiana Tudor. Prin aceeași decizie s-a constatat că măsurile procesuale dispuse în acest dosar „sunt lovite de nulitate”.
În acest proces, magistrații Camelia Bogdan și Daniel Donțete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender și Marian Iancu, măsura asiguratorie ce ar fi trebuit pusă pe conturile bancare, pe acțiunile firmelor pe care le dețin, dar și asupra conturilor soțiilor sau ale fostelor soții.
Judecătorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpaților din acest proces, dispuse de procurori în 12 ianuarie 2005, în 19 ianuarie 2006, în 17 și 18 aprilie 2006, în 23 iunie 2006 și în 4 iulie 2006. Având în vedere decizia de Curții de Apel, prin care s-a dispus recuzarea judecătorilor, aceste măsuri nu au mai fost luate.
Tribunalul București îi condamnase, în decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani și patru luni de închisoare și pe Marian Iancu la 13 ani și opt luni de închisoare, în dosarul Carom. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București, care luni a dat o decizie definitivă.
În acest dosar, Ovidiu Tender și Marian Iancu au fost trimiși în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă recent în judecată, în stare de arest, în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.
Tender și Iancu sunt acuzați că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Onești și au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003.
Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Onești. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzați că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.
În același dosar au fost trimiși în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean și Bogdan Sălăjan.
„Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracțional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat și determinat, urmărind îndeplinirea unor activități punctual stabilite de către inițiatorii grupului, inculpații Iancu AlAlexandru Mariani Tender Ovidiu Lucian”, au notat anchetatorii, în rechizitoriu.
Sursa: mediafax.ro