Oportunitate pentru micii fermieri
De Marian MOCANU
Fermierii vasluieni își pot moderniza fermele sau capacitățile de producție pe bani europeni. Pentru cele două subMăsuri deschise în acest scop, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și „Investiții în exploatații agricole” sunt disponibili în acest an peste 360 milioane euro.
Vasluienii care au mici ferme pot primi finanțare europeană pentru investiții în vederea desfășurării de activități agricole. Sprijinul acordat are ca scop îmbunătățirea managementului exploatației agricole și orientarea spre piață a exploatatiilor agricole de mici dimensiuni.
Beneficiari ai acestui sprijin pot fi fermierii care dețin în proprietate sau folosință o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică și care doresc să desfășoare activități în agricultură sau zootehnie pe o perioadă de minimum 10 ani. Sprijinul nerambursabil este de maxim 15.000 euro pentru o exploatație agricolă. Acest sprijin financiar se acordă în două tranșe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și restul de 25% în maximum 3 ani de la semnarea contractului de finanțare. Banii vor intra în posesia fermierului în cursul a cinci ani.
Dosarele se pot depune la Agenția pentru Investiții Rurale (fosta APDRP) Vaslui. Sesiunea de depunere a cererilor este până la epuizarea fondurilor alocate, în acest an suma alocată de Uniunea Europană fiind de peste 111 milioane euro. Scopul declarat al acestei măsuri este sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivitțăii exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante și realizarea de investiții pentru modernizarea fermei. Sunt vizate în special fermele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici sau medii, pentru îmbunătățirea calității activelor fixe.
Sprijin pentru modernizarea capacităților de producție agricolă
Fermierii vasluieni care aleg să facă investiții în agricultură pot beneficia de finanțare nerambursabilă. Investitiile sprijinite în cadrul măsurii 4.1, „Investiții în exploatații agricole” au ca scop sprijinirea întreprinderilor care realizează investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole, cu excepția produselor pescărești.
Obiectivele acestui sprijin pentru investiții sunt de lnființare și modernizare a unităților de procesare și comercializare a produselor agricole, prin introducerea de noi tehnologii. SE asigură finanțare și pentru dezvoltarea de noi produse sau aplicarea măsurilor de protecția mediului, inclusiv scăderea consumului de energie și a emisiilor. Promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile sau creșterea numărului de locuri de muncă fac sunt o parte din obiective. Beneficiarii acestor finanțări pot fi intreprinderile definite conform legislației naționale în vigoare, incluisv cooperativele și grupurile de producători. Sprijinul nerambursabil care se poate accesa este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producatori sau cooperative, 40% pentru alte întreprinderi. Sprijinul financiar nu poate depăși 1.000.000 euro pe proiect pentru IMM, 1.500.000 euro pe proiect pentru alte întreprinderi și maxim 2.500.000 de euro pe proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, forme asociative cooperative și grupuri de producători. Fondurile europene nerambursabile și contribuția de la Bugetul de Stat pentru anul 2015, aferente subMăsurii 4.1 alocate în acest an sunt în valoare totală de 205.776.952 euro.