Business

Senatul a adoptat proiectul de lege privind ANULAREA unor obligații fiscale

Proiectul de lege privind anularea unor obligații fiscale a fost adoptat luni, de Senat, fiind înregistrate 104 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.

În actul normativ, Guvernul propune anularea obligațiilor fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activități independente ca activități dependente, apărute până la 1 iunie 2015 și neachitate, inclusiv diferențele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.

Inițiativa adoptată de Senat prevede anularea diferențelor de „obligații fiscale principale și/sau obligațiile accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizație primită pe perioada delegării și detașării de către angajații care și-au desfășurat activitatea pe teritoriul altei țări, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Va fi anulată și obligația de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate, neachitată, dar numai pentru persoanele a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014.

Aceeași măsură va fi luată și pentru diferențele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, cu obligațiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului ca urmare a depășirii plafonului și neînregistrării ca plătitor de taxă pe valoarea adăugată, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 și neachitate.

În cazul în care contribuabilul și-a exercitat dreptul de deducere în primul decont de taxă pe valoarea adăugată depus după emiterea deciziei de impunere, organul fiscal nu anulează diferențele de taxă pe valoarea adăugată. În acest caz, organul fiscal anulează doar obligațiile fiscale accesorii aferente diferențelor de taxă pe valoarea adăugată.

În document este amintit că organele fiscale au reconsiderat/reîncadrat veniturile realizate din desfășurarea ca activitate independentă a unor profesii libere ca fiind venituri din activități dependente, pentru meserii precum cele practicate de persoanele fizice autorizate în diverse domenii, de liber profesioniști (farmaciști, medici, arhitecți, experți contabili, consultanți fiscali, evaluatori, executori judecătorești, avocați, etc.) și de persoanele fizice în domeniul drepturilor de autor.

„Având în vedere numărul contribuabililor care sunt înregistrați ca prestând activități independente (cca 600.000 medici, juriști, consultanți, brokeri, informaticieni etc.) precum și cuantumul foarte mare al diferențelor de stabilit prin aplicarea art.7 din Codul Fiscal se poate aprecia un impact negativ major în acest domeniu. Din informațiile prezentate de ANAF reiese că în anul 2015 dintr-un total de 749 de verificări pentru 7 cazuri au fost reconsiderate activitățile ca activități dependente iar sumele stabilte suplimentar pentru acești din urmă contribuabili sunt de circa 10 milioane lei. De asemenea, sunt în curs de verificare un număr de 239 de contribuabili iar pentru 8 dintre aceștia se prefigurează reconsiderarea activității desfășurate iar sumele ce pot fi stabilite suplimentar pentru acești din urmă contribuiabili este de aproximativ 9 milioane lei”, se arată în document.

Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie transmis Camerei Deputațiolor, care este for decizional.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button