Administratie

Primării amendate pentru… lene!

de Marian MOCANU

În luna iunie, două primării din județul Vaslui au fost sancționate de Autoritatea Electorală Permanentă pentru deficiențe privind întocmirea, păstrare și actualizare a listelor electorale. Primăria Vinderei a primit o amendă de 1.000 lei, în timp ce Prămăria Mălușteni a scăpat doar cu un avertisment scris. De multe ori, funcționarii primăriei „uită” să actualizeze listele electorale în urma decesului unor alegători sau pierderea dreptului de vot a altora prin sentințe judecătorești.

Chiar și în perioadele dintre alegeri, primăriile au obligația să țină la zi registrele electorale. Personalul special desemnat prin ordin a primarului trebuie să efectueze în cel mai scurt timp modificările în cazul decesului unor persoane cu drept de vot ori a pierderii acestui drept ca urmare a unor condamnări definitive, dar și introducerea pe listele electorale a persoanelor care împlinesc 18 ani. Din păcate, nu toate primăriile țin din scurt această activitate, controalele efectuate de inspectorii Filialei Nord-Est a Autorității Electorale Permanente dovedind acest lucru. Astfel, doar în luna iunie a acestui an, două primării au fost sancționate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniu. Este vorba de primăria Vinderei, sancționată contravențional cu suma de 1.000 lei, și primăria Mălușteni, care a primit avertisment scris.

În cursul lunii iunie, la nivelul Filialei Nord-Est a Autorității Electorale Permanente au fost făcute un număr de 603 acțiuni de control, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral.

„În urma acestora, au fost aplicate 208 sancțiuni contravenționale, 69 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 74.600 lei, iar 139 prin avertismente scrise. În urma controalelor efectuate, Filiala Nord – Est a Autorității Electorale Permanente a aplicat un număr de 22 de sancțiuni contravenționale: 6 amenzi în cuantum total de 6.000 lei și 16 avertismente scrise. Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze astfel de controale, conform planificărilor lunare și anuale”, se arată în comunicatul transmis de Direcția comunicare și relații externe a AEP filiala Nord Est.

Sunt însă cazuri când reprezentanții primăriilor sancționate contestă procesele verbale de control, motivând prin faptul că nu întotdeauna sunt înconștiințați de decesul unui locuitor înscris pe listele electorale permanente, în cazul în care acesta a murit în altă parte, ori deciziile definitive privind pierderea dreptului de vot a unor persoane condamnate. Nimic nu scuză însă neactualizarea listelor electorale în cazul unor persoane ce locuiesc pe teritoriul comunei, ori neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de Legea Electorală și alte acte normative specifice!

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button