Ai grijă ce facultate alegi! – Șomeri cu studii superioare
de Roxana NĂSTASĂ
186 de persoane din județ sunt la acest moment șomere cu studii superioare. Au muncit cel puțin trei ani și s-au zbătut să termine o facultate, însă diploma nu le-a asigurat un loc de muncă. O parte au muncit, dar au rămas fără un loc de unde să-și câștige pâinea, iar alții, după zeci de interviuri de angajare eșuate, stau acasă sau fac cursuri de cofetari, bucătari sau frizeri. În același timp, deși cele mai cerute meserii pe piața muncii par a fi evidente, cei care au absolvit liceul aleg să facă studii superioare în domenii fără căutare, dar despre care au auzit că „sunt de viitor”.
Nu mai e de mult un mister faptul că o facultate absolvită nu-ți garantează un loc de muncă în acel domeniu. La Vaslui, 186 de absolvenți de facultate se află în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) ca persoane ce sunt în căutarea unui loc de muncă. Au muncit să termine o facultate iar acum nu știu încotro. Situația e cu atât mai dramatică cu cât numărul absolvenților de studii superioare șomeri se va îngroșa, pentru că cei ce termină acum o facultate și nu au un loc de muncă, dau buzna la șomaj.
Deși statul român oferă angajatorilor anumite beneficii pentru angajarea tinerilor ieșiți de pe băncile școlii, agenții economici nu se înghesuie să ofere locuri de muncă. Acest lucru nici nu mai încape în discuție într-un județ extrem de sărac, cum e Vaslui.
Mereu pe podium atunci când vine vorba de rata șomajului, Vasluiul se pare că nu oferă nimic tinerilor cu studii superioare, dar nici celor cu experiență. Așa se face că la finele lunii trecute, erau în evidențele AJOFM, 186 de persoane șomere cu studii superioare, neluând în calcul faptul că acum urmează să se înscrie pentru șomaj sute de absolvenți.
„La data de 30 iunie, în evidențele AJOFM Vaslui erau înregistrați 15.666 de șomeri.
Din aceștia 14.247 sunt șomeri cu studii primare, gimnaziale și profesionale, 1.233 sunt șomeri cu studii liceale și postliceale și 186 cu studii universitare”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.
Acest lucru nu este de mirare însă, în condițiile în care în evidența AJOFM Vaslui nu prea sunt locuri de muncă vacante pentru cei cu studii superioare.
De exemplu, conform unui comunicat de presă, emis ieri de AJOFM Vaslui, din 198 de locuri de muncă vacante în județ, doar 10 sunt pentru cei cu studii superioare.
„La nivel județean, există 10 locuri de muncă pentru care se solicită persoane cu studii superioare ca inginer textile, economist, jurist, inginer constructor, expert evaluator, inginer agronom, inginer sistem software”, se arată în comunicatul transmis de AJOFM.
Așadar, cei care sunt licențiați în alte domenii mai au de așteptat.
“Eu am terminat anul trecut Relații Internațioanale și Studii Europene și îmi caut de muncă, însă nu am găsit nimic. Fac acum un curs de bucătar pentru că sunt pasionată de bucătărie și poate măcar pe partea asta s-o ivi ceva”, ne-a declarat Maria, șomeră cu studii superioare.
Ca ea sunt mulți alții care speră că poate, poate s-o schimba ceva cândva în orașul ăsta!
Petru cei care nu știu, după ce termină liceul sau facultatea, au dreptul la indemnizație de șomaj timp de șase luni. Indemnizatia este de 250 de lei, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință care este de 500 de lei. Nu pot lua indemnizație cei ce termină medicina și au concursul de rezidențiat promovat.
„Indemnizatia de somaj pentru absolvenți este, potrivit Legii nr. 76/2002, o sumă fixă lunară, acordată pe o perioadă de șase luni, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referință . Având în vedere că, în 2015, indicatorul social de referință este tot 500 de lei (valoare stabilită înca din 2008), indemnizatia este de 250 de lei. Absolvenții pot beneficia de índemnizaíe de șomaj o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită. Nu pot beneficia de indemnizația de șomaj absolvenții care la momentul solicitării acestui drept urmează o formă de învățământ. De asemenea, nu pot cere indemnizația nici absolvenții licentiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care la momentul solicitării dreptului au promovat concursul de rezidentiat”, a declarat Daniel Olteanu, director executiv al AJOFM Vaslui.
Absolvenții care vor să ia indemnizație mai au la dispoziție până pe 30 iulie să se înscrie ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la AJOFM Vaslui.
Cum alegem o facultate?
În timp ce absolvenții respinși la bacalaureat se bucură de vacanță sau se pregătesc pentru sesiunea din toamnă a examenului maturității, tinerii care au promovat examenul au început deja să-și depună dosarele pentru facultăți.
Deși înscrierea la facultate ar trebui să fie făcută în funcție de cererea pe piața muncii, majoritatea aleg să studieze la facultățile pentru care optează cei mai mulți an de an. Unii părinți au și ei o contribuție considerabilă în acest sens, influențând de cele mai multe ori decizia copilului pentru simplul motiv că „au auzit” că „e de viitor”.
De exemplu, Andrei a terminat științe sociale la liceu și vrea să facă științe politice sau comunicare și relații publice pe viitor. Această decizie, spune el, a luat-o de unul singur gândinu-se că i-ar plăcea.
„Vreau să dau la Științe politice sau Comunicare și relații puiblice. Nu știu cât mă va ajuta pe viitor ceea ce voi face dar asta îmi place și important e să fac ce îmi place”, ne-a declarat acesta.
Ca Andrei sunt mai toți elevii. Fie își urmează pasiunile, fie îi ascultă pe cei din jur și merg unde se „se aude” că este bine. Puțini sunt cei care se orientează practic și în funcție de oportunitățile pe care le au în domeniul respectiv după ce termină facultatea.
Potrivit unui studiu, cele mai căutate facultăți la care dau buzna toți absolvenții sunt și cele mai nefolositoare, nefiind cerere pe piața muncii în aceste domenii. Printre acestea se numără sociologia, marketingul, jurnalismul, științele politice, administrația publică, managementul și comunicarea și relațiile publice. Teoretic din aceste domenii absolvenții ar avea multe oportunități de meserii, însă practic, foarte puține șanse de angajare. Facultățile ocolite de elevi, însă cu cerere pe piața muncii sunt automatica, cibernetica, infomatica, limbile străine, medicina, farmacia și politehnica, acolo unde paradoxal, elevii nu se înghesuie.
„Este foarte important ca atunci când absolvenții de liceu își doresc să urmeze o facultate să ia în calcul avantajele cât și dezavantajele fiecărei opțiuni într-o manieră realistă. În primul rând, cei ce doresc să urmeze o facultate trebuie să aleagă una care să aibă legătură cu liceul pe care l-au terminat pentru a nu întâmpina dificultăți majore pe parcurs. Un alt aspect de urmărit este acela ca elevul să aleagă să facă ceva ce îi place, nu ceea ce îi impun părinții sau alți oameni din jur. Este imposibil ca o persoană să nu aibă anumite pasiuni, înclinații sau preferințe spre anumite domenii. Important este să se țină cont de ele. Și nu în ultimul rând, facultatea aleasă trebuie să fie într-un domeniu dezvoltat, bine plătit și căutat de angajatori. Cam greu însă, nu?”, ne-a declarat un psiholog din Vaslui.
De exemplu, un domeniu căutat de angajatori este cel al informaticii. Ceea ce este important în acest domeniu este partea practică, cea care va face și diferența la angajare. Informatica este recomandată absolvenților de licee cu profil tehnic sau real, unde se pune un accent deosebit pe științele exacte. Un absolvent de profil uman, chiar dacă este, spre exemplu, un gamer de top, are mai puține șanse să se descurce în acest domeniu.
La polul opus, un domeniu căutat de studenți, însă nu și de angajatori este jurnalismul. Oportunitățile oferite după finalizarea studiilor sunt presa scrisă, radio sau televiziunea. Tot din această categorie face parte și specializarea comunicare și relațiile publice, un domeniu conex jurnalismului, absolvenții putând lucra ulterior în relații publice, sau în publicitate putându-se ocupa de exemplu de crearea reclamelor, scrierea textului pentru acestea, difuzarea lor sau cercetarea pieței. Acest lucru se întâmplă însă doar teoretic pentru că practic în România sunt foarte puține locuri de muncă în aceste domenii, iar cele care sunt, sunt prost plătite. Ciudat este că, deși informatica este foarte căutată de angajatori, absolvenții de liceu nu se îngrămădesc să se înscrie la această facultate. Paradoxal, însă, la jurnalism, anul trecut au fost aproximativ 10 candidați pe un loc!