Mihai Necolaiciuc, eliberat condiționat, după ce a executat nouă luni pentru fraudarea CFR
Tribunalul București a decis definitiv, vineri, eliberarea condiționată a fostului director general al CFR Mihai Necolaiciuc, după ce a executat nouă luni din pedeapsa de patru ani și șase luni primită în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro.
Instanța Tribunalului București a admis astfel contestația lui Mihai Necolaiciuc la decizia Judecătoriei Sectorului 5, care, în 5 iunie, a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare condiționată a acestuia.
Comisia de specialitate de la Penitenciarul Rahova solicitase Judecătoriei Sectorului 5 liberarea condiționată a lui Mihai Necolaiciuc, arătând că acesta întrunește condițiile necesare.
Decizia luată vineri de Tribunalul București este definitivă, astfel că Necolaiciuc va fi eliberat.
Necolaiciuc a primit, pe 17 octombrie anul trecut, pedeapsa de patru ani și șase luni de închisoare, din care s-a scăzut perioada în care a stat în arest (17 iunie 2009 – 18 octombrie 2011), el mai având de executat, după condamnare, doi ani și două luni de detenție.
El a mai cerut eliberarea condiționată, la 11 zile după condamnare, însă solicitarea i-a fost atunci respinsă.
Curtea de Apel București l-a condamnat pe Mihai Necolaiciuc la patru ani și șase luni de închisoare pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durată de cinci ani.
În același dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcției Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani ani de închisoare cu executare, pentru aceeași infracțiune.
Judecătorii au admis acțiunea civilă formulată de Ministerul Transporturilor și i-au obligat pe inculpați să îi plătească, în solidar cu SC CNCF-CFR SA, suma de 8.459.972 de lei.
De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe un imobil al Vioricăi Olăeru și pe bunuri mobile și imobile ale lui Necolaiciuc.
În cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) un contract de finanțare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucție pentru eliminarea efectelor inundațiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundațiile din 2000 și din anii anteriori. CFR a benefiicat de o finanțare de 34,3 milioane de euro, pentru efectuarea de lucrări de reconstrucție și consolidare a liniilor.
Procurorii au arătat că, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR SA și Viorica Olăeru, director al Direcției Economice din cadrul aceleiași companii, și-au încălcat atribuțiile de serviciu și, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au folosit suma de 86.099.721.567 de lei vechi (aproximativ 2.754.728 euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăți comerciale fiind achitate, în mod preferențial, bunuri și servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiționat, salopete din doc, covoare PVC, calendare și agende etc).
Necolaiciuc mai are o condamnare, în primă instanță, la zece ani de închisoare cu executare, pentru fapte de abuz în serviciu prin care compania CFR ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 56,7 milioane de euro.
Decizia a fost luată în 3 iunie de Judecătoria Sectorului 1, iar contestația se judecă la Tribunalul București.
Sentința a fost dată în dosarul în care Mihai Necolaiciuc, mai mulți foști șefi din CFR SA și administratori de firme au fost acuzați pentru fraudarea companiei. În acest dosar au fost comasate trei cauze în care Mihai Necolaiciuc și alte persoane au fost trimiși în judecată, pentru fraude de aproximativ 56,7 milioane de euro.
Sursa: mediafax.ro