Maestrul Corneliu Vasilescu si-a surprins, din nou, publicul
de Mihaela NICULESCU
Corneliu Vasilescu, unul dintre cei mai mari pictori gestualiști români, a revenit cu plăcere în orașul natal. Pe lângă un sac cu amintiri despre Bârlad, a venit cu 25 de lucrări care au fost prezente într-o expoziție vernisată, în primăvară, la Galeria de Artă „Orizont” din București. A ales să le prezinte și bârlădenilor, sâmbătă, 25 iulie, la Galeriile de Artă „Nicolae N. Tonitza”.
„Sunt tablouri pe care le-am realizat în timp, în 40 de ani. Toate nudurile, crochiuri și picturi, din această expoziție, sunt realizate după model. Cele care mi-au pozat sunt femei speciale, care mi-au fost și iubite, pe unele chiar le-am adorat. În expoziția de la București au fost prezente toate, cu o singură excepție. Știți de ce am vrut să vin și la Bârlad cu aceste lucrări? Pentru că vreau ca această galerie cochetă, de nivel european, să reziste în continuare și să mai încânte, din când în când, ochiul iubitorilor de artă”, ne-a declarat maestrul Corneliu Vasilescu.
Artistul a promis că va reveni cu o expoziție inedită, cu lucrări ale sale realizate în perioada comunistă.
Expoziția organizată de Fundația Culturală „Dr. Constantin Teodorescu” a fost prezentată de muzeografa Nicoleta Arnăutu.
„Orice expoziție a lui Corneliu Vasilescu este o surpriză. De fiecare dată vedem altceva, un alt Corneliu Vasilescu. «De la baroc, până la mai ieri», care este titlul expoziției, este o demonstrație excepțională a drumului artistic parcurs de artist. Este o expoziție care creează tensiuni de-a dreptul seducătoare. Nimic nu este static în lucrări, totul este tensiune și mișcare.”, apreciază Nicoleta Arnăutu.
Nicoleta Arnăutu și-a exprimat speranța că, în cel mai scurt timp, Casa Sturdza va fi transformată într-un muzeu care să adăpostească lucrări de pictură gestualistă ale lui Corneliu Vasilescu și ale altor pictori reprezentativi ai curentului. Va fi un unicat în rețeaua muzeală națională.
După vernisarea expoziției, în partea a doua a evenimentului cultural, concert-maestrul David Marcian a susținut un microrecital de muzică clasică împreună cu pianista Alina Pavalache.
„Bârladul este un oraș în care se mai întâmplă și ceva din punct de vedere artistic. Lucru mare, pentru că există orașe în țară în care nu se mai întâmplă nimic de multă vreme. Revin de fiecare dată cu plăcere, pentru că aici există un public cald, dar și o persoană ca Ana Sârbu, pentru care am toată stima, care face eforturi supraomenești pentru a menține activitatea acestei galerii la standardele cu care ne-a obișnuit”, a mărturisit David Marcian.
La eveniment, au fost prezenți Marin Bunea, primarul municipiului Bârlad, viceprimarul Dorin Apostu, Constantin Constantinescu, ex-primarul Bârladului, Gabriela Crețu, senator de Bârlad și dr. Laurențiu Chiriac, de la Muzeul Județean Vaslui.