Administratie

Sancțiuni mai mari pentru nerespectarea normelor PSI

de Marian MOCANU

Au fost înăsprite sancțiunile pe linia apărării împotriva incendiilor și în special pe linia avizării-autorizării categoriilor de construcții. Astfel, în cazul în care se construiesc sau se pun în funcțiune clădiri fără avizele de securitate la incendiu, amenzile pot fi de până la 50.000 lei, în timp ce pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, amenzile pot ajunge la 100.000 lei. În plus, patronii firmelor sau conducătorii instituțiilor pot răspunde penal în cazul în care se continuă activitatea după ce Inspectoratul pentru Situații de Urgență dispune oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor.

La începutul acestei luni, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 170 din 29 iunie 2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 89/ 2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor. Prezenta lege crește exigențele pe linia apărarii împotriva incendiilor și în special pe linia avizării-autorizării categoriilor de construcții, prin mărirea considerabilă a cuantumului amenzilor cu sume ce pot ajunge până la 100.000 lei.

„Un element de noutate al acestui act normativ este introducerea răspunderii penale pentru situația în care este continuată activitatea, după dispunerea de către organele de control a funcționării construcțiilor. Continuarea activității, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități și se pedepsește potrivit art. 348 din Codul penal”, se arată în comunicatul remis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui.

Conform legii, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/ sau schimbarea destinației acestora sau punerea în funcțiune a acestora, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu. Cu aceleași amenzi sunt sancționate nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu, cerințe care impun pierderea valabilității acestora.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei și oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, ca sancțiune contravențională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.

„Toate modificările și completările aduse Legii nr. 307/ 2006 privind apărarea împotriva incendiilor considerăm că sunt de un real interes pentru conducătorii autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici. În vederea aplicării legalității în domeniul apărării împotriva incendiilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt”al județului Vaslui recomandă tuturor deținătorilor de obiective ce se supun procesului de avizare sau autorizare din punct de vedere al securității la incendiu și protecție civilă, luarea măsurilor necesare pentru conformare”, se arată în comunicatul transmis de ISU „Podul Înalt” al județului Vaslui.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button