Profesorii mai încasează un ”premiu”!
de Răzvan CĂLIN
Dascălii din județ vor încasa o nouă tranșă din restanțele salariale aferente perioadei 2008 – 2011.
Vești bune pentru cadrele didactice din județ (la fel ca și pentru restul dascălilor din țară): în buzunarele lor vor intra în zilele următoare sume destul de consistente de bani. Este vorba despre o mai veche datorie pe care statul român o are față de această breaslă. În 2008 a fost promulgată o lege (nr. 221) prin care salariile personalului din invățământul romanesc au fost majorate cu 33,4%. Însă, până în 2012 legea nu a putut fi aplicată din cauză că mai toate guvernele care s-au perindat în fruntea țării au emis ordonanțe de guvern prin care aplicarea acesteia a tot fost amânată. Abia din 2012 ”apele” s-au mai ”dezghețat” și guvernanții au început să fac plăți în mod eșalonat, conform unui grafic stabilit în prealabil.
”Conform acestui grafic, plățile trebuie să se deruleze eșalonat în perioada 2013 – 2016. Până în prezent, s-a achitat cam 65% din total, ceea ce înseamnă că actualmente ar mai rămâne undeva la 35% din majorările stabilite prin lege. Ultima tranșă ar trebui achitată în primul trimestru al anului 2016. Acum, până la mijlocul lunii august cel târziu, urmează să se achite o nouă tranșă de bani din aceste restanțe salariale”, ne-a declarat Valentin Panțâru, vicepreședintele Sindicatului Învățământ ”Tutova” Bârlad.
Sumele de bani pe care fiecare cadru didactic trebuie să le încaseze diferă în funcție de vechimea fiecăruia în câmpul muncii și nivelul de pregătire profesională. Spre exempu, la tranșa ce urmează a fi plătită zilele acestea, fiecare cadru didactic ar putea încasa sume cuprinse între câteva sute de lei și chiar 2.000. Cert este că sunt dascăli care în urma acestei majorări ar urma să încaseze și câte 30.000 de lei, sumă aferentă întregii perioade restante, respectiv octombrie 2008 – mai 2011.