Ce impozite plătești dacă ai venituri din drepturi de autor
Contractele încheiate pentru plata veniturilor din proprietate intelectuală, cunoscute mai mult sub denumirea de drepturi de autor, vizează contractele care presupun prestarea unor servicii pentru furnizarea unui conținut sau a unor lucrări, opere exclusive.
Având în vedere că drepturile de autor fac parte din categoria veniturilor independente, majoritatea persoanelor care realizează astfel de venituri sunt și salariate, folosind această oportunitate pentru a-și mai rotunji veniturile.
Vă prezentăm astăzi ce taxe, impozite și contribuții sociale trebuie să achite atât beneficiarul contractului de drepturi de proprietate intelectuală, cât și plătitorul acestui tip de venituri.
Un contribuabil a adresat, ieri, reprezentanților Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) o întrebare care interesează pe multe companii și persoane fizice: „Ce taxe trebuie să rețină, declare și plătească o societate pentru un contract de drepturi de proprietate intelectuală în situația în care persoana cu care se încheie contractul este salariată la o altă societate? Ce declarații se întocmesc și ce documente suport sunt necesare a fi anexate la contract?”. Întrebarea a fost pusă pe pagina oficială de Facebook a Fiscului, în cadrul unei sesiuni de informare cu contribuabilii.
În replică, reprezentanții ANAF precizează că, „pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorul de venituri are obligația de a reține impozitul pe venit reprezentând plăți anticipate, prin aplicarea unei cote de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă”.
În acest caz, beneficiarul acestor venituri trebuie să depună la administrația financiară de care aparține, până pe data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului, formularul 200 – Declarație privind venitul realizat.
De asemenea, contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. În acest caz, impozitul se calculează prin reținere la sursă la momentul plății veniturilor, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. „Opțiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract și este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activității desfășurate pe baza acestuia”, precizează Fiscul.
Impozitul reținut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care venitul a fost plătit sau reținut.
În ceea ce privește contribuțiile sociale obligatorii, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală și care realizează în același timp și venituri din salarii, nu datorează contribuția de asigurări sociale și nici contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturi de autor.
Referitor la documentul suport, „facem precizarea că în Codul fiscal nu este prevăzut expres un document care să ateste că beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală este și salariat”, spun cei de la ANAF.
Plătitorul de venituri din drepturi proprietate intelectuală trebuie să depună formularul 205 – Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, precum și formularul 112 – Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.
Sursa: money.ro