altex
Social

Legendele Bârladului – La Stadion

Simona MIHĂILĂ
Răzvan CĂLIN

„Legendele Bârladului” vor poposi astăzi la Stadion. Nu acolo unde sportivii noștri fac performanță, ci într-o zonă plină de blocuri, de semafoare, de magazine și cu un trafic infernal.
„La Stadion” e pe buzele oricărui bârlădean, indiferent de vârstă. Chiar și cei născuți după ’90 știu că zona cuprinsă între intersecția de la colțul de nord al Parcului Teatrului „Victor Ion Popa” și intersecția de unde începe curtea Spitalului „Elena Beldiman” se numește – clar, sigur și concret – „Stadion”. Nu încape nici cea mai vagă îndoială că în mintea oricărui bârlădean, această bucată de oraș nu există sub o altă denumire. Singurii derutați ar putea fi cei străini de Bârlad, căci oricât s-ar învârti și oricât ar căuta nu ar putea găsi aici nimic care să semene a bază sportivă.

stadion1Fără doar și poate, mai toți localnicii trecuți de prima tinerețe cunosc „misterul” legat de numele acestei zone, iar cei care păstrează vie, în memorie, imaginea Bârladului de acum 55 de ani, știu și mai bine despre ce vorbim.
Căci atunci, în 1960 „la Stadion” era… chiar stadion. Se întindea de pe partea dreaptă a Bulevardului Republicii și până pe în actuala stradă Vasile Pârvan.
Până în ’60, Bârladul avea doar un rudimentar teren sportiv, situat la marginea orașului (acolo unde începe zona industrială), ce nu putea asigura condiții optime pentru buna desfășurare a unor competiții sportive. Așa se face că autoritățile de atunci ale urbei au hotărât să construiască un stadion, alegând exact porțiunea din apropierea zonei centrale. Stadionul avea o capacitate de aproximativ 6.000 de locuri, era prevăzut cu tribune doar pe o singură parte, pistă de atletism și avea și un teren de rezervă.
De această bază sportivă se leagă perioada de glorie a rugbyului și a fotbalului bârlădean. Echipa de rugby „Constructorul” Bârlad, devenită ulterior „Rulmentul” Bârlad și echipa de fotbal Dinamo Bârlad au fost, în perioada anilor ’60 – ’70, două dintre numele grele ale sportului românesc.

Aici s-a scris istoria fotbalului și a rugbyului bârlădean

Regretatul inginer Nicolae Mitulescu, rememora, în urmă cu aproape zece ani, povestea de aur a acelor ani: „A fost o perioadă de efervescență maximă pentru sportul bârlădean, au fost vremuri de glorie. «Constructorul» Bârlad era una dintre cele mai puternice echipe de rugby din țară. Pe acest stadion, bârlădenii au făcut meciuri memorabile, învingând echipe precum Steaua București, pe atunci CCA București, și Dinamo București. Echipa de rugby evolua în primul eșalon valoric al rugbyului românesc și se bătea întotodeauna pentru primele trei locuri în campionat. Lucruri la fel de frumoase se întâmplau și în cazul echipei de fotbal, care juca în Divizia B și care a făcut niște meciuri fantastice aici, la Bârlad. Multe echipe puternice de atunci au plecat învinse de pe stadionul nostru”.

test

Inginerul Mitulescu își amintea că, la toate meciurile jucate acasă de echipele de fotbal și cea de rugby, stadionul devenea neîncăpător: „Acolo unde este acum Aleea Siret, era gardul împrejmuitor al stadionului și țin minte că pe acea latură, în zilele de meci, mulți bârlădeni care doreau să vadă partidele fără a plăti biletul, escaladau gardul. Oricum, în astfel de zile, stadionul era arhiplin și gândiți-vă că avea, totuși, o capacitate de circa 6.000 de locuri”.
Sfârșitul acelui stadion a fost adus de cutremurul din 1977. Autoritățile comuniste au hotărât să-l desființeze și să construiască aici blocuri de locuințe. Printre primele blocuri ridicate pe locul fostului teren de sport este blocul – turn K4, de pe Bulevardul Republicii.

(sursa foto: www.b-o.ro)

Related Articles

Back to top button