August nu doar canicular, dar și incendiar
Pompierii militari vasluieni au avut un sfârșit de săptămână plin de evenimente. Aceștia au fost solicitați să intervină doar sâmbătă, 7 august, pentru stingerea a nu mai puțin de șapte incendii. Unul dintre acestea, izbucnit la o fermă de creșterea păsărilor din Roșiești, a fost deosebit de violent, necesitând intervenția a șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, venite atât de la Vaslui, cât și de la Bârlad. Focul, izbucnit la o hală de creșterea păsărilor, a fost anunțat la ora 13,00. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la șase hale de producție, un depozit de furaje exterior, precum și la o magazie metalică, plină cu furaje sub forma de coji de semințe de floarea soarelui și paie tocate. Pompierii au fost nevoiți să se ocupe în același timp și de stingerea incendiului din hale, dar și de protejarea altor clădiri, ce se puteau aprinde cu ușurință din cauza temperaturile foarte ridicate degajate de incendiu și a resturilor de materiale arse purtate de vânt. Pagubele au fost foarte mari, fiind distruse șase hale cu suprafața de 2.000 metri pătrați fiecare, un depozit exterior plin cu circa 200 tone de furaje și circa 20 tone coji de semințe de floarea soarelui și paie tocate depozitate într-o magazie metalică. Pompierii militari au reușit să salveze alte șase hale pentru creșterea puilor, două paviloane administrative, dintre care unul cu etaj, atelierul mecanic, un alt depozit de furaje exterior și circa 120 tone de coji de semințe de floarea soarelui și paie. Din fericire, halele care au ars erau depopulate de curând. Motivul pentru care incendiul s-a extins atât de mult a fost faptul că, fiind și sâmbătă, iar activitatea era scăzută, ca urmare a depopulării halelor de producție, incendiul a fost observat târziu. În plus, un factor important a fost și vântul puternic în rafale cu schimbări bruște de direcție care a agrenat bucăți aprinse din acoperișul halelor, confecționat din carton presat ondulat. Echipajele de pompieri au rămas și supravegheat zona pe tot timpul nopții, pentru a preveni reaprinderea focarelor sub acțiunea curenților de aer. Momentan, nu se știe cauza incendiului, fiind în curs o investigație în acest sens.
Două familii au rămas fără case, alta, fără bucătăria de vară
O familie de bătrâni din Băcești a rămas fără casă, iar proprietarul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui cu arsuri, în urma unei explozii datorate scăpărilor de gaze de la butelie. Tragedia s-a produs în jurul prînzului, când proprietarii au vrut să-și facă de mâncare, fără să sesizeze că în bucătărie se acumulaseră gaze de la o butelie defectă. În momentul aprinderii aragazului s-a produs o explozie puternică, iar proprietarul a suferit arsuri la gât, mâini și picioare. Până la sosirea pompierilor, focul se extinsese la întreaga locuință, formată din două camere și hol. Cu toate eforturile pompierilor, nu a mai fost salvată decât o bucătărie de vară, aflată în apropierea casei.
Doar o oră mai târziu, pompierii vasluieni au fost solicitați din nou pentru stingerea incendiului ce amenința să mistuie o altă locuință, din localitatea Pușcași. Pentru stingerea focului ce cuprinsese acoperișul casei, a unei anexe și o magazie, a fost nevoie de intervenția a trei mașini de pompieri, care au reușit să limiteze incendiul care amenința să se extindă la întreaga gospodărie. Pagubele au fost importante, din cauză că flăcările au distrus aproximativ 300 metri pătrați de acoperiș din tablă pe astereală din lemn, diverse materiale de construcții, utilaje și echipamente folosite în apicultură. Din câte se pare, motivul a fost un foc făcut în curte și lăsat nesupravegheat.
În timp ce pompierii munceau pentru stingerea incendiului de la Pușcași, colegii lor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „ Podul Înalt” al județului Vaslui au fost solicitați într-un alt eveniment, la Solești. Un aragaz defect a dus la izbucnirea unui incendiu în bucătăria de vară a unei gospodării. Intervenția rapidă a pompierilor voluntari din comună și a celor vasluieni, sosiți în scurt timp cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, a făcut ca pagubele să fie limitate doar la mobilieriul din interiorul bucătăriei de vară și acoperișul acesteia. Restul locuinței a fost salvată.
Focul în spații deschis lăsat nesupravegheat, principala cauză a alte trei incendii
Sâmbătă, în jurul orei 10.19, pompierii militari vasluieni au fost solicitați pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Ferești, comuna Ferești. Un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Vaslui, cu o autospecială de stingere și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate au luptat mai bine de o oră cu flăcările. În urma incendiului au ars aproximativ patru tone de furaje. Incendiu a izbucnit ca urmare a utilizării focului deschis în spații deschise.
Aceeași cauză a dus la izbucnirea, în zona Hușului, sâmbătă după-amiază, a două incendii de vegetație uscată. Acestea se manifestau pe o suprafață de circa 250 metri pătrați pe marginea drumului Huși – Stănilești. Chiar dacă cele două incendii de vegetație uscată au fost de mică anvergură, fără intervenția rapidă a pompierilor, din cauza secetei și a vântului puternic, acestea se putea extinde rapid pe suprafețe mari, putând afecta culturile agricole din apropiere.