Monden

«Arși» de un agent sub acoperire cu nasul strâmb

Medicii care i-au pus silicoane cântăreței Anda Adam au mari probleme. Afacerile de sute de mii de euro cu implanturi mamare, rinoplastii și vaginoplastii făcute la Spitalul de Arși pentru VIP-uri au luat sfârșit numai după ce anchetatorii au infiltrat în rețea, printre pacienții-vedete, un investigator sub acoperire care a negociat o asemenea operație.

Pentru o bună perioadă de timp, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, singurul de profil din România, a fost transformat în clinica particulară a unei găști de medici și de anesteziști puși pe căpătuială.

O adeverință de la locul de muncă și, obligatoriu, o trimitere de la medicul de familie cu un diagnostic fals, ce putea fi decontat cu ușurință prin sistemul de asigurări medicale de stat erau singurele documente necesare pentru a putea ajunge sub bisturiul fermecat al medicilor esteticieni din gașca de la Spitalul de Arși.

De exemplu, Anda Adam a fost trecută ca pensionară în fișa medicală, pentru ca doctorii să-i poată pune implanturi mamare pe cheltuiala statului – însă nu au uitat să o taxeze pe vedetă cu aproximativ 2.500 de euro. Destul, dar mai puțin decât la privat.

Primul pas: interceptările

În timpul cercetărilor, anchetatorii au recurs, printre altele, și la o stratagemă care avea să dea roade. Au infiltrat în lotul de zeci, poate sute de pacienți nemulțumiți de cum i-a înzestrat Mama Natură – firește după o minuțioasă predocumentare și interceptare a convorbirilor telefonice ale suspecților -un agent sub acoperire.

Nemulțumit de forma nasului strivit, chipurile, de lovituri încasate la antrenamentele de box, polițistul sub acoperire s-a programat la clinica privată unde ar fi trebuit să lucreze medicul său “preferat”, doctorul Nicolae Antohi.

În rol de om bun la toate, asistenta Carmen Florea, colaboratoare de nădejde a găștii de medici, l-a preluat pe bărbatul care voia să-și repare nasul, l-a pregătit pentru tot și l-a îndrumat către spitalul de stat.

Banii, principala problemă

“Deci, fiți atent. Doctorul operează și în spital, și în domeniul privat. În spital este mai ieftin cu 1.000 și ceva de euro. Pentru dânsul, 99% din activitatea desfășurată este acolo (n.r. – în spital). Și sâmbete, și duminici de dimineață până seara. Și în domeniul privat merg doar persoanele care chiar vor să fie…”, este specificat în documentele întocmite de anchetatori.

Cu un scurt instructaj făcut de asistenta care se laudă că de 15 ani îi este alături medicului Antohi, agentul sub acoperire intră pentru discuția finală în cabinetul doctorului.

După o serie de explicații pur medicale legate de reconstrucția nasului, de felul în care va proceda în timpul intervenției chirurgicale și de tipul de anestezie pe care-l va folosi, medicul estetician atinge partea financiară a problemei, aceea care, de fapt, îl interesa cel mai mult.

La privat, mai scump, la stat, penal

“Depinde unde vreți să faceți, la spital, la privat… cu trimitere de la medicul de familie… cu deviație de sept și adeverință de la locul de muncă. Bun, și atunci în total ar fi 1.500 de euro. La spital e bine, condițiile sunt civilizate, cu tot ce trebuie. O mie jumate, bine, dacă rămâne doar septul… dar repet… e mai complicată treaba decât la rinoplastie. Bine, haideți, când veniți, mai vorbim, da?”, sunt indicațiile pe care doctorul Antohi i le dă, fără să știe, unui investigator sub acoperire care-l urmărea pentru afacerile dubioase făcute sub paravanul unor diagnostice false.

Rinoplastia devine deviație de sept

La ieșirea din cabinet, “veterana” Carmen Florea îl liniștește complet pe “pacientul” care tocmai negociase cu medicul Nicolae Antohi o rinoplastie ce urma să fie operată pe bani grei sub diagnosticul de deviație de sept, parțial decontat de asigurările de stat.

“Super. Ca să înțelegeți. Biletul de trimitere vă va ajuta să nu plătiți spitalizarea. Spitalizarea este vreo 300 de euro. Da? În această sumă, 1.500 de euro, care, credeți-mă, este o sumă extraordinară pentru dumnealui, intră anestezist, asistentele, deci toată echipa care…”

Operația la stat vs privat

Asistentele aveau grijă ca pacienții să afle ambele tarife, atât cele din spital, cât și cele practicate în clinicile private. Iată diferențele:

  • rinoplastie: 1.800/3.500 de euro la privat și 1.400/3.000 de euro în spital
  • implant mamar: 2.700/3.500 de euro la privat și 2.000/3.000 euro în spital
  • labioplastie: 800 de euro la privat și 600 de euro în spital
  • mastopexie (ridicare sâni): 2.000 de euro la privat și 1.800 euro în spital
  • abdominoplastie: 2.500/3.500 de euro la privat și 2.200/3.000 euro în spital.

Doar cu banii înainte

Pacienții care optau pentru o intervenție chirurgicală făcută de echipa condusă de medicul Elena Cristina Isac erau obligați să plătească tot “deranjul” înainte. Fără nici un fel de comentarii, pentru că altfel nu ajungeau sub bisturiul esteticianului.

Chiar dacă era vorba de șpagă, doctorul ținea la blazonul său și în discuțiile cu pacienții spunea răspicat că e “sătulă să ia țepe”. Dialogul de mai jos, purtat cu o pacientă, este cea mai bună dovadă:

Pacientă: Este însă o problemă. Mama a luat, mă rog, de la o bancă niște bani și îi bagă… jumate din bani îi bagă după-amiază, la 2, și am mai luat dintr-un loc 30 de milioane. E vreo problemă dacă vă dăm de dimineață 30 și după câteva ore restul?

ISAC CRISTINA ELENA : Băi, Diana, de unde să am eu încredere că așa se va întâmpla?

Pacientă: Nu știu. Sigur se va întâmpla, dar… nu aveți dv. încredere?

ISAC CRISTINA ELENA : Păi, nu mai am încredere pentru că am luat atâtea țepe că m-am săturat.

Zeci de cadre medicale, în fața instanței

Dosarul “Silicoane pentru VIP-uri” a ajuns în instanță după ce polițiștii și procurorii bucureșteni și-au terminat ancheta.

În boxa acuzaților au fost trimise 64 de persoane, dintre care 20 de cadre medicale, în frunte cu medicul Vitalie Stan, directorul Spitalului de Arși și cel care a operat-o pe Anda Adam.

Medicii sunt judecați pentru luare de mită, participație improprie la fals intelectual, fals intelectual și înșelăciune. Pacienții “dovediți” care au apelat la serviciile lor sunt judecați și ei pentru dare de mită.

Sursa: libertatea.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button