altex
Administratie

Seceta a făcut ravagii în județul Vaslui

de Marian MOCANU
Seceta pedologică manifestată încă de la începutul verii a adus mari pierderi agricultorilor vasluieni. Instituția prefectului județului Vaslui a cerut Direcției Agricole a județului centralizarea tututor datelor, în vederea eventualelor despăgubiri acordate porducătorilor agricoli. Conform centralizării, circa 15% din suprafața agricolă a județului Vaslui a fost afectată de secetă.
În urma centralizării informațiilor rezultate din procesele verbale pentru constatarea și evaluarea pierderilor provocate de seceta excesivă si persistentă în timp, întocmite de către Comisiile locale pentru situații de urgență de la nivelul unităților administrativ teritoriale, suprafața totală afectată este 59.745 ha, iar nivelul valoric estimativ al pierderilor este de 46.563 mii lei, pierderile cauzate de secetă  reprezentând circa 780 lei/ha.
Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, 34.348 ha înființate cu această cultură putând deja fiind considerate ca fiind calamitate, orz – 1.325 ha, orzoaică – 553 ha, sau ovăz, pe o suprafață cultivată pe 90 ha. Din păcate, sunt afectate de secetă și culturile de toamnă, respectiv 9.632 ha cultivate cu porumb, 361 ha cu sorg, ori 9.426 ha de floarea soarelui. La fel, în urma verificărilor a rezultat faptul că au fost calamitate culturi de rapiță, de pe 473 ha, soia – 609 ha, muștar – 21 ha, legume cultivate în câmp pe 29 ha, dar și plante de nutret (1.411 ha), pășune (1.052 ha), 309 ha  livezi  sau 105 ha de vie.
„Situația centralizatoare privind  suprafețele afectate de seceta excesivă și persistentă în timp, precum si nivelul estimativ al pierderilor la data de 14.08.2015, a fost transmisă atât la Instituția Prefectului Județului Vaslui cât și la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din Cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale. In urma semnalelor primite din teren, rezultă că procesul de constatare si evaluare a pierderilor provocate continuă și în prezent”, ne-a declarat Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.
La nivelul autorităților centrale, dar și în comisile de specialitate a  Uniunii Europene, sunt luate în calcul acordarea de măsuri de ajutorarea a fermierilor care au avut de suferit din cauza secetei. Aceste ajutoare financiare nu pot fi însă acordate decât în urma unei cereri concrete înaintate de autoritățile naționale, cereri bazate pe o situație exactă transmise din teren de către agricultori.

Related Articles

Back to top button