Un nou parc intră în reabilitare
de Marian MOCANU
Toată porțiunea dintre fosta sinagogă și strada Hușului din Vaslui, atât parcul, cât și parcarea și strada Costache Negri, vor intra într-un amplu proces de reabilitare. Joi, 27 august, consilierii municipali vasluieni sunt chemați să aprobe Studiului de Fezabilitate (SF) și a indicatorilor tehnico-economici a acestui nou obiectiv de investiții, lucrare în valoare de aproape trei milioane lei.
Teoretic, până în luna noiembrie ar trebui finalizate lucrările aferente Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, respectiv atât strada Ștefan cel Mare, cât și Centrul Civic a municipiului Vaslui. În acest caz, municipalitatea dorește deschiderea unor noi fronturi de lucru pentru înfrumusețarea și reabilitarea orașului.
Unul din noile obiective ce vor intra pe mâinile constructorilor va fi zina situată între fosta sinagogă (din spatele magazinului Romarta) și strada Hușului. Este vorba de o suprafață de 3,3 ha, din care 6.193 mp este carosabil (793 ml de străzi ce vor fi amenajate), 1.920 mp de parcări și 1.379 mp de trotuare, dar și amenajarea parcului din apropiere, care este practic în continuarea Parcului Tineretului.
„Necesitatea și oportunitatea construirii obiectivului de investiții au rezultat în urma faptului că în ultimii ani zona cuprinsă între strada Costache Negri (Sinagogă) și strada Hușului (inclusiv partea de parc) nu a făcut obiectul unor modernizări, atât carosabilul, cât și parcul fiind într-o stare avansată de degradare, ca urmare a trecerii timpului. Drept urmare, această arie și-a pierdut din farmec și utilitate”, se arată în expunerea proiectului de hotărâre de Consiliu Local a municipiului Vaslui de aprobare a studiului de fezabilitate aobiectivului „Sistematizare verticală și reabilitarea elementelor arhitecturale cuprinse între strada Costache Negri (Sinagogă), și strada Hușului”.
Cu această ocazie, vor fi rezolvate și problemele legate de sistemul de canalizare pluvială și menajeră, a carosabilului și trotuarelor, din jurul blocurilor din zonă. Practic, de la construirea blocurilor ce mărginesc strada Ștefan cel Mare, din anii 1970, nu s-a mai realizat o reabilitare a zonei de o asemenea amploare. Valoarea totală a investiției este de aproape trei milioane lei, din care 2,56 milioane lei reprezentând costul efectiv al execuției. În cadrul acestui proiect, pe lângă reabilitarea parcului, în care vor fi amplasate un număr de 32 bănci noi, urmează a se face și un spațiu de joacă pentru copii. Astfel, vor fi construite 3 pavilioane și 5 foișoare în care vor fi amplasate diverse jocuri pentru copii, urmând ca în exterior să fie amplasate un topogan și un număr de 8 aparate de fitness asemămătoare cu cele de lângă ștrandul municipal. În timpul nopții, zona va fi iluminată de un număr de 76 de stâlpi iluminat public.