A venit bâlciul la Vaslui! (FOTOREPORTAJ)
de Marian MOCANU
Așteptat de nerăbdare atât de copii, cât și de vârstnici, Bâlciul Anual a poposit iar pe meleagurile Vasluiului. Desfășurat în perioada 1 – 8 septembrie, cu temeiul de Sfânta Maria, ca de obicei, comercianții nu s-au îmbulzit să-și deschidă punctele de lucru. Asta din cauza veșnicului război cu municipalitatea, unii dintre comercianți încercând să plătească chirie doar pentru zilele de la sfârșit, cu mare vânzare. Așa că, în cea de-a doua zi a bâlciului, încă se mai lucra la montarea mașinuțelor, ori la ridicarea teraselor, muncitorii transpirând de zor în soare încercând să fie gata până la căderea serii, când apar clienții. În rest, cam aceleași distracții de anii trecuți, aparținând acelorlași familii care fac turism cu iarmaroacele, aceeași locație la marginea Vasluiului unde, când e maximă aglomerație, colbul întunecă toată priveliștea, iar când plouă, noroiul depășește gleznele vasluienilor amatori de iuje, mici și bere. Încă nu au apărut vânzătorii de oale, butoaie de fibră de sticlă, ori haine de piele și căciuli de blană, nelipsiți de la bâlci și așteptați de amatoorii de chilipiruri. Doar un comerciant care vindea niște struguri care mai aveau puțin și fermentau în căldura înăbușitoare, pepeni fierbinți, dar și ardei sau vinete, spera să dea lovitura să vândă ceva marfă cumpărată de la depozitele engros, pentru că în mod singur legumele și fructele nu erau crescute la el în bătătură. În rest, deși nu era nici ora prânzului, iar vizitatorii lipseau cu desăvârșire, grătarele erau încinse, probabil pentru inspectorii diferitelor instituții așteptați să apară în control ori pentru cei câțiva polițiști locali care rezemau o prelată pusă mai mult să-i apere de soare decât să marcheze locul denumit pompos „Office Poliția Locală”.
„Barosanul”, recunoscut după pălărie, își inspectează prăvălia, în așteptarea mușteriilor ce-și vor face apariția spre seară. N-are timp el de nimic, totul trebuie să fie pus la punct. nu degeaba „Prietenii știu de ce!”
„Cine are Merțan, îl parchează în mijlocul bâlciului, cine nu, caută loc de parcare în afara perimetrului. Ce dacă blochează intrarea în transformatorul de curent, șmekerii sunt șmekeri și proștii este proști”
„Câțiva puști nu au mai avut răbdare și au dat iama în mașinuțe. E mai bine așa, nu e îmbulzeală, iar viitorii Shumacheri și Andersoni pot să se antreneze în liniște”
„E ora amiezei, terasele sunt încă goale. Nu-i nimic, când se mai răcorește canicula vor apare și amatorii de supă instant, grătare – meniu special ori băuturile nonalcoolice sau alcoolice pe care, ca de fiecare dată, va fi bătaie”.
„Nu se putea fără mașina de dat cu pumnul. E adevărat, puse mai într-un colț a bâlciului, să nu se rușineze amatorii care-și vor încorda mușchii contra a câțiva leuți. Ce vrei, nu toți pot fi Doroftei sau Bute!”
„Dacă unele diu iujuri au aspect de nou, și sunt frumos colorate, altele sunt aceleași de zeci de ani, bare de fier având vopseaua scorojită. întrebare, ce vor alege copii, caleașca prințesei sau mașina lui Fred și Barney, sau vechile umbrele în care să dădeau cândva părinții lor?
„Unele mașinuțe sunt mai ochioase ca altele. Totuși, ce caută tractoarele agricole în mijlocul căluților, sau personajele din Vrăjitorul din Oz lângă ditamai tirul?
„E deja a doua zi de bâlci la Vaslui. Unii însă mai au de lucru cu montarea tiribombelor. La viteza cu care muncesc, s-ar putea să treacă temeiul fără să pornească instalația.
„Iujul denumit pompos „Ranger” va fi o adevărată probă a curajului. N-o fi la fel de înalt ca în parcurile Disney, dar în mod sigur tot va produce palpitații amatorilor sau amatoarelor de senzații tari!
„Desigur nu putea lipsi caracatița. O fi pentru cei mici? O fi pentru cei mari…
„Iată și roata norocului pe cale de a fi montată. Cei mai norocoși, vor câștiga un animăluț de pluș care costă un sfert cât prețul încercării. Cei mai puțin norocoși, vor căpăta experiență, că doar e clar că nu toți pot câștiga. De aceea suntem la bâlci, să ne distrăm, nu să câștigăm!
„Da, de la ce ziar sunteți? Fă-ne și nouă o poză, s-o avem amintire, că doar suntem bârlădeni de-ai voștri!”
Mașinuțe care de care mai diferite, mai ochioase, mai pe toate gusturile și buzunarele. E adevărat că distracția costă, dar de aia au pus vasluienii bani deoparte, ca să aibă ce cheltui la bâlci
„Pe locuri, fiți gata, start. Mai este puțin până deseară când încep cursele. Nu contează că nu ai carnet, important să ai voie bună!
„E Iarmaroc în toată legea. Așa că nu puteau lipsi kitsch-urile și chinezăriile. Le găsești și prin magazine, dar parcă mai frumoase-s alea din bâlci!
„În așteptarea mușteriilor. Deseară, amatorii de mici și bere se vor călca în picioare, iar mâine se vor ține cu mâinile de stomac!
„Office-ul poliției locale. Și totuși, ce e cu anunțul acela de „Strict interzisă depozitarea deșeurilor”, la ce-o fi făcând aluzie?
„Hargitai helyben sult kurtoskalacs! N-am găsit nici un translator, vânzătorii de colaci-horn erau tot români neaoși!
„Hai neamule la linguri, coșuri și ciuperci. Sunt din lemn tăiat din codrii strămoșești, și nu le găsești decât acum la Bâlci!
„Mai rar așa simț al meseriașului. Păi se putea să nu încerce chiar el mașinuța, să vadă, e totul în regulă?
„Să se încingă grătarele, să se prăjească fripturile, doar suntem un popor de carnivori. Până la miezul nopții, nu vor rămâne nici oasele nedevorate de amatorii de friptură de bâlci!