Târgul Meșterilor Populari Vaslui, la cea de-a XIII-a ediție
de Marian MOCANU
În perioada 4 – 6 septembrie, în parcul Copou din municipiul Vaslui se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari 2015. Manifestare intrată deja în tradiție, ediția din acest an promite a aduna la start un număr record de meșteri populari, peste 60 de astfel de artiști din întreaga țară anunțându-și prezența. Vizitatorii vor avea parte de numeroase surprize: lansare de carte „Portul popular vasluian. Istorie și actualitate”, concurs culinar de bucate moldovenești, ateliere de creație și spectacole de folclor. În plus, amatorii de artă populară ori obiecte casnice, în special ceramică de calitate, vor avea posibilitatea să-și întregească inventarul cu creații ale unor meșteri recunoscuți pe plan național.
Ca de obicei, la începutul lunii septembrie, vasluienii sunt invitați să ia parte la o serie de manifestări care marchează debutul toamnei. Pe lângă Bâlciul Anual, și cea mai mare expoziție de animale din Moldova, Expo Zoo Agroind, în perioada 4 – 6 septembrie, în parcul Copou din municipiul Vaslui se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari. Peste 60 de meșteri populari, olari, lucrători în lemn, piele sau nuiele, producători de produse alimentare naționale sau apicultori, dar și rapsozi populari vor fi prezenți la Vaslui. Ediția din acest an se anunță a fi una de excepție, nu doar datorită numărului mare de participanți, veniți din întreaga țară, dar și a multitudinii de exponate și evenimente programate pe parcurul celor trei zile într-o locație de excepție, așa cum este parcul Copou.
La evenimentul organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), în parteneriat cu Primăria Vaslui și Consiliul Județean vor expune meșteri populari din Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Iași, Bacău, Botoșani, Brăila, Argeș, Harghita sau Vâlcea. Nu vor lipsi meșteri populari recunoscuți, printre care cunoscuta Maria Zapca din Săpânța, „mama opincilor”, Floarea Cosmi din Runcu Salvei, Bistrița Năsăud, Gavril Pop Buia, meșterul de chimire din Maieru, Bistrița Năsăud, olarul Gyorfi Domokos din Corund – Harghita, ori cunoscutul creator de instrumente muzicale populare Toader Busnea din Râmnicu Vâlcea. La loc de cinste vor fi meșterii populari vasluieni, mulți dintre ei având faima întinsă în toată țara și chiar și peste hotare. Creatori în lemn, bârlădenii Dan Horgan, Cristian Constantinescu, soții Buclea sau Ionel Bușe, vasluianul Cătălin Luncanu și hușeanul Ștefan Csukat vor expune lucrările alături de melteri din Suceava și Vâlcea.
Nu vor lipsi nici atelierele de creație, la care doritorii pot desluși tainele meșteșugurilor populare, dar nici produsele alimentare tradiționale, sâmbătă având loc și un concurs de artă culinară, la care vor participa Răzeșii de la Pogonești, Gospodinele din Solești și gospodarii instituționalizați la Centrul de Asistență Medico-Socială de la Băcești.
În aceeași zi cu deschiderea oficială a celei de-a XIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari Vaslui 2015, care va fi vineri la ora 10, de la ora 17, tot în parcul Copou, va avea loc lansarea unei monografii de excepție, „Portul popular vasluian. Istorie și activitate”. Cartea, scrisă de cunoscutul etnolog prof. Dan Ravaru în colaborare cu Daniela Adam, inițiatoarea Muzeului satului de la Munteni de Sus, este o prezentare a frumuseții portului național din zona județului Vaslui, cu variațiile sale în funcție de zona etnografică.
Nu au fost uitate nici momentele artistice.
Vineri, începând de la orele 18, în parcul Copou vor concerat ansamblurile „Hora Vasluiului” și „Trandafir de la Moldova”, iar duminică, de la orele 12, se va desfășura spectacolul aniversar „Mugurel – 15”, urmat de un concert a cunoscutului cântăreț de muzică populară din Republica Moldova, Mihai Ciobanu. Sâmbătă, manifestările artistice vor fi dedicate copiilor, trupa de teatru „Funny Art” din Iași urmând a susține, de la orele 17.30, un spectacol pe tema Amintirilor din copilărie a lui Ion Creangă.