Cartierul în care Secolul vitezei e trăit la lumânare
de Mihaela NICULESCU
Zeci de bârlădeni care locuiesc pe Aleea Crângului, din capătul străzii Dosoftei, din cartierul Deal II, sunt nemulțumiți că de cinci ani, de când s-au mutat în casele pe care le-au construit, nu au curent electric. Sunt familii care se plâng că s-au săturat să stea noaptea cu lumânări, cu frica de a nu păți ceva copiii lor atunci când vin acasă, din cauză că nu există nici iluminat stradal.
„Este foarte greu să stai într-o casă fără curent electric. Sunt nevoită să fac temele copiilor la lumânare. Nici tu frigider, nici fier de călcat, nici mașină de spălat. Nu le putem folosi pentru că nu avem la ce să le conectăm. Ni s-a promis că se vor lua măsuri în această privință, dar, până acum, nu s-a întâmplat nimic bun”, ne-a declarat Oana Dumitru, o bârlădeancă ce locuiește pe Aleea Crângului.
Unii vecini au făcut, însă, compromisuri, ca Emil Boțu.
„Sunt bolnav, am diabet și hipertensiune și evident că-mi trebuia un oarecare confort, printre care și curent electric. Am apelat la o soluție mai puțin ortodoxă. Am tras curent de la un vecin aflat la câteva case vis-a-vis de mine și plătesc întreaga factură. Așa m-am înțeles, altfel nu am cum să orbecăi prin casă așa cum fac mulți vecini de pe strada mea. Sunt peste 15 case care, deocamdată, nu pot fi racordate la rețeaua de curent electric.”
Emil Boțu a fost în nenumărate rânduri la Primăria Barlad, ultima oară acum o săptămână. I s-a explicat că se fac demersuri și în funcție de timpul în care vor fi urmați toți pașii legali, vor beneficia și gospodăriile lor de curent electric și de iluminatul stradal. Oamenii sunt dispuși să suporte o parte din cheltuieli. Emil Boțu chiar a găsit câțiva stâlpi de iluminat mai vechi pe care ar dori să-i cumpere pentru ca investiția să înceapă cât mai curând. Din păcate, nu este legal. Răspunsul din partea autorităților locale este unul cât de cât încurajator.
„Am demarat în urmă cu câteva săptămâni demersurile către E.ON și sperăm ca, în cel mai scurt timp, oricum, nu până la sfârșitul acestui an, să înceapă investiția. Mai este nevoie să atașăm unele documente la dosarul cerut de E.ON, și imediat ce vom finaliza Planul Urbanistic Zonal, E.ON va putea demara lucrările. Toată investiția va fi suportată de E.ON, oamenii trebuind să suporte doar cheltuielile cu racordarea propriu-zisă la rețeaua publică de energie. Sperăm ca la anul și cei din Aleea Crângului să aibă curent electric”, a declarat Marin Bunea, primarul interimar al Bârladului.
Locuitorii din zona respectivă mai sunt nemulțumiți că societatea de salubrizare nu ridică gunoiul și că strada este destul de murdară. Din păcate, acești cetățeni nu cunosc chestiuni elementare. Orice serviciu al Companiei de Utilități Publice (CUP) se prestează în baza unui contract încheiat între proprietar și societate. În cele din urmă, oamenii au înțeles că gunoiul nu se poate lua gratis și că trebuie să încheie contracte cu CUP cât mai urgent, pentru a li se ridica gunoiul. Unii chiar au declarat că vor merge imediat la CUP cu actele pentru a intra în legalitate.
Proprietarii celor 15 case de pe Aleea Crângului din Bârlad au cumpărat locurile de casă din zonă după ce rromii care le primiseră inițial nu au putut să-și ridice construcțiile sau nu au mai avut cu ce să le finalizeze. Din toate familiile de rromi de la ghetou care au primit inițial terenuri pentru case în capătul străzii Dosoftei, a mai rămas una singură.