de Marian MOCANU
Ieri, la Curtea de Apel Iași ar fi trebuit să se judece contestația depusă de cei șapte tineri violatori din Văleni împotriva pedepselor primite în prima instanță, dar procesul a fost amânat pentru 20 octombrie, din cauza absentei unuia dintre avocații inculpaților, care a depus cerere de amânare din motive medicale. Între timp, judecătoarea Georgina Moldovan, cea care a decis eliberarea sub control judiciar a trei dintre violatori, a fost audiată de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecătoarea a admis că a făcut o greșeală atunci cand a declarat ședințele de judecată nepublice, cu atât mai mult cu cât ziariștii vasluieni au protejat identitatea victimei.
Ieri la Curtea de Apel Iași, s-a mai scris o pagină în dosarul celor șapte tineri din comuna vasluiană Văleni, condamnați în primă instanță la ani grei de închisoare pentru că au violat o elevă în vârstă de 18 ani. Ședința de judecată a durat doar câteva minute, din pricina absentei unuia dintre apărătorii inculpaților, care a motivat că este bolnav și ca nu poate asigura apărarea clientului său. În aceste condiții, s-a dat un nou termen de judecată – 20 octombrie.
Judecătorii au atras atentia apărătorilor să fie prezenți la acest termen sau, în cazul în care nu vor putea face acest lucru, să asigure substituire. Teoretic, în mai puțin de o lună va fi dată o sentință definitivă în acest dosar, care a oripilat doar a opinia publica din România, dar și din străinătate.
Pe 17 august, Judecătoria Vaslui a decis ca cei șapte tineri sa fie condamnați la închisoare cu executare pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate. Cea mai grea pedeapsă, de 8 ani și 4 luni închisoare a primit-o Silviu Burada, cel care a luat-o în mașină pe victimă, alți trei inculpați Silviu Avădanei, Paul Andrei Burlacu și Petrică Ionuț Bolboceanu fiind condamnați la câte 7 ani de închisoare. Cei trei tineri care au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie judecați prin procedura simplificată, Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Șurleac, au fost condamnați la câte 5 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În plus, judecătorii vasluieni au admis cererea procurorilor de arestare preventivă a celor șaptte tineri, aceștia fiind în prezent cazați la Penitenciarul Vaslui.
Cum s-a aparat judecatoarea Georgiana Moldovan in fata superiorilor tai
Cazul a ajuns în atenția Inspecției Judiciare, fiind audiați atât procurorii, cât și judecătorii care au decis eliberarea sub control judiciar a celor șapte violatori. Printre cei audiați a fost și judecătoarea Georgiana Moldovan, cea care a decis măsurile preventive în cazul tinerilor acuzați de viol din Vaslui. Acesta a dat marți explicații în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, arătând că decizia de eliberare sub control judiciar a celor trei tineri care au mers pe calea recunoașterii vinovăției a fost influențată și de cererea părții vătămate, care a cerut arest la domiciliu în ședința de judecată pentru cei care au recunoscut fapta.
„Persoana vătămată a venit și a cerut în sală pentru cei trei. (…) Am ieșit din sală șocată că mi-a cerut persoana vătămată asta – arestul la domiciliu pentru cei trei care au recunoscut. S-a opus cu privire la cei patru care nu au recunoscut și mi-a cerut pentru cei trei. (…) Nu eram obligată, dar nu mai puteam motiva o respingere. Era de cinci luni”, a afirmat fosta președintă a Judecătoriei Vaslui, Georgina Moldovan, în fața colegilor de la CSM. Mai mult decât atât, judecătoarea și-a reproșat faptul că a declarat nepublice ședințele de judecată arătând că a luat această decizie la cererea avocatei părții vătămate și pentru a o proteja pe fată. „Dacă ședința nu era publică, ziariștii ar fi putut să afle aspecte relevante din dosar. În trecut am dat pedepse mari la viol, chiar și de 12 ani și șase luni de închisoare. Rolul meu era strict de a afla adevărul, dar și de a proteja victima”, a mai declarat judecătoarea în cadrul ședinței de la CSM.
Trebuie spus că, la începutul procesului, apărătoarea părții vătămate, respectiv a tinerei în vârstă de 18 ani care a fost violată și supusă la perversiuni sexuale timp de mai multe ore de către cei șapte tineri din Văleni, a cerut declararea ședințelor de judecată ca nepublice, motivând că astfel dorește să apere imaginea elevei. Judecătoarea de ședință, Georgina Moldovan, a admis cererea avocatei victimei, cu toate că ziarișii din presa locală – desi știau toate amănuntele referitoare la victimă – nu au publicat absolut nimic din ceea ce ar fi putut aduce atingere imaginii acesteia. Într-un final, dat fiind interesul opiniei publice pentru acest caz, conducerea Judecătoriei Vaslui au admis cererile făcute de ziariști de a fi prezenți în sala de judecată la pronunțarea sentinței.
Inspecția Judiciară din cadrul CSM nu a promovat nicio acțiune disciplinară în cazul judecătorilor care s-au pronunțat asupra măsurilor preventive în acest dosar.