de Marian MOCANU
32 de foști sau actuali parlamentari sunt acuzați de conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate pentru că, în mandatul anterior, și-ar fi angajat rude la birourile parlamentare. Printre ei se află și un fost deputat PDL vasluian, Viorel Cărare, care și-ar fi angajat soția și cumnatul, care, împreună ar fi fost retribuiți cu aproape 45.000 lei. Viorel Cărare nu a dorit să dea nici un fel de declarații, în așteptarea unei hârtii oficiale de la ANI din care să ia cunoștință de acuzațiile aduse.
Agenția Națională de Integritate a postat pe site-ul oficial un comunicat prin care constată încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 foști sau actuali parlamentari. Este vorba de încălcări a legii prin angajarea, la birourile parlamentare, de rude a parlamentarilor, lucru care poate fi interpretat drept posibilă săvârșire a infracțiunii de conflict de interese. Dintre aceștia, în cazul a trei foști deputați și a unui senator, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru deschiderea de dosare penale. Între cei 14 actuali deputați, 17 foști deputați și un senator acuzați de conflict de interese se află și un fost deputat de Vaslui, Viorel Cărare, pe atunci membru al Partidului Democrat.
Conform comunicatului ANI, Viorel Cărare se află în postura de conflict de interese administrativ și penal: „Acesta, în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 – 2012, două contracte civile și un contract individual de muncă prin care și-a angajat cumnatul și soția în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispozițiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003. Soția persoanei evaluate a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale în cuantum total de 31.933 lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale în cuantum total de 12.768 lei. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, întrucât acesta și-a angajat soția în cadrul propriului birou parlamentar, motiv pentru care aceasta a obținut, în baza unuia dintre contractele civile încheiate, venituri salariale în cuantum de 9.508 lei”.
„Nu avem nici un comentariu de făcut la acest moment. Nu cred că este corect să fim acuzați de niște infracțiuni fără ca măcar să fim anunțați de o posibilă anchetă, ori să fim audiați. Așteptăm să primim o înștiințare oficială din partea Agenției Naționale de Integritate. Ulterior, vom apela la instanță pentru lămurirea acestui aspect”, ne-a declarat Mirela Cărare, soția fostului deputat PDL.
În perioada 2011 – 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând astfel regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă. Dintre acestea, în 17 cazuri, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dispus deja condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicerea unor drepturi.