AdministratieSocial

Fiindca aleșii nostri nu vor să ne dea, putem sta cu mâna întinsă la UE

de Marian Mocanu
Refuzul recent al parlamentarilor liberali de a aproba Legea irigatiilor, din motivul aberant ca PSD (ca inițiator ale legii) ar fi cules aplauzele electoratului, ne pune iarăși în postura de a sta cu mana întinsă în fața Uniunii Europene. Refacerea infrastructurii de irigații poate fi făcută pe bani europeni, nerambursabili, prin accesarea fondurilor puse la dispoziție prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Sesiunea de depunere de proiecte s-a prelungit până la data de 18 decembrie 2015. Prin intermediul acestei măsuri, asociațiile sau organizațiile utilizatorilor de apă pot accesa până la un milion de euro de proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune și drumurile agricole de acces.
De câțiva ani, seceta excesivă face ravagii în agricultura vasluiană. Acest lucru, combinat cu dispariția, după revoluție, a unei mari părți din infrastructura de irigații existentă pe vremea comunismului duce la recolte tot mai mici. Fermierii organizați în asociații ale utilizatorilor de apă pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru finanțarea în totalitate a executării sau reabilitării de sisteme de irigații, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Inițial, termenul limită de depunere a proiectelor era stabilit pentru data de 30 octombrie. Recent, printr-un comunicat de presă, AFIR a anunțat prelungirea sesiunii de depunere a documentațiilor, pana la data de 18 decembrie 2015.
„Prelungirea termenului de primire a cererilor de finanțare s-a decis ca urmare a numărului mare al solicitărilor primite în acest sens din partea potențialilor beneficiari. În plus, s-a avut în vedere faptul că întocmirea proiectelor este complexă și de durata, obținerea avizelor necesită un timp îndelungat”, a declarat Alin Trifu, directorul AFIR Vaslui.
Valoarea totală nerambursabilă a fondurilor disponibile este de 218 milioane euro. În cadrul acestei măsuri se acordă sprijin financiar nerambursabil pentru adaptarea infrastructurii la noua structură agricolă și forestieră, precum și folosirea eficientă a infrastructurii utilizabile.
Valoarea sprijinului nerambursabil nu va depăși un milion de euro de proiect, în cazul sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune și drumurile agricole de acces, și poate ajunge la 1,5 milioane euro/proiect, pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare precum și înființarea sau reabilitarea de drumuri de acces. Rata sprijinului acordat este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.
„Toți cei interesați să obțină fonduri nerambursabile pentru proiecte în infrastructura de irigații din zonele rurale pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului pe site-ul www.afir.info. Pragul de calitate lunar pentru proiectele care vor fi depuse în intervalul 1 noiembrie 2015  – 18 decembrie 2015 este de 20 puncte”, a mai anunțat directorul Alin Trifu.
La nivelul județului Vaslui sunt constituite 11 asociații ale utilizatorilor de apă folosită în irigații, cele mai multe (sapte) fiind constituite pe Valea Prutului, în amenajarea Albița – Fălciu, având împreună circa 12.500 hectare irigabile. Alte două asociații importante sunt constituite la Mânjești, având în folosință 595 hectare de teren arabil, respectiv în bazinul hidrografic al Bârladului, cu 500 hectare teren irigabil. În total, la nivelul județului, suprafața irigabilă nu depășește 14.000 hectare teren agricol, adica mai puțin de jumătate din cea existentă înainte de Revoluție.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button