Soleștiul se mândrește cu un Muzeu etnografic
de Marian Mocanu
Luni, în localitatea Satu Nou, comuna Solești, prin grija autorităților locale și cu suportul localnicilor inimoși, a fost inaugurat Muzeul etnografic. Funcționând în vechiul local al școlii din sat, muzeul este unul dintre cele mai autentice și complete din Moldova. Toate obiectele au fost colecționate din satele Solești și Satu Nou.
Comuna Solești este recunoscută pentru felul în care locuitorii păstrează tradițiile, datinele și obiceiurile populare, dar și portul ori meșteșugurile de altă dată. Aici, în fiecare an, este organizată o șezătoare tradițională, exact ca pe vremea bunicilor, cu aceleași meșteșuguri, de la tors, împletit și țesut, și până la confecționarea de opinci sau obiecte din piele sau lemn, în sunetul cântecelor populare. Nu este de mirare că s-a născut ideea și necesitatea înființării unui adevărat muzeu etnografic, care să prezinte felul în care era organizată o gospodărie țărănească în vremurile vechi. A fost găsit un spațiu propice, fosta școală din Satu Nou, locație care nu mai avea nicio destinație.
„Aveam în plan de mai mulți ani înființarea unui astfel de muzeu. Am identificat împreună cu doamna primar, Mona Bujor, un spațiu adecvat. În sălile muzeului am reconstituit camera de locuit, bucătăria așa cum ne-o amintim din casa bunicilor, cu cuptor, cu sobă, cu spațiul de după sobă, unde dormeau cei mici. Totodată am amenajat o expoziție permanentă cu lucrări ale copiilor, de la Tabăra de Meșteșuguri Populare, eveniment pe care îl organizăm în fiecare an. Am încercat să facem o selecție a celor mai bune lucrări, reprezentative pentru cultura noastră tradițională”, a declarat Costel Adam, directorul Căminului Cultural Solești, cel care a avut ideea înființării muzeului.
Camera de locuit a muzeului a fost împodobită cu covoare, lăicere, prosoape, carpete, ladă de zestre, pături, căpetare, război de țesut, fotografii vechi și alte obiecte care se găseau într-o gospodărie a unui țăran harnic. Pe holul de la intrare au fost expuse diverse obiecte din gospodăria țăranului, adunate de la locuitorii satelor din jur. Bucătăria este, așa cum se exprima unul din invitați, exact așa cum o știam că este la bunic.
Există și un spațiu destinat expozițiilor sau întâlnirilor culturale, unde se pot întâlni pentru repetiții membrii ansamblului de cântece și dansuri „Soleștenii“, din comună, ansamblu binecunoscut prin concertele date în întreaga țară.
„Amenajarea muzeului s-a făcut cu fonduri proprii, de la bugetul local, iar, ca forță de muncă am avut parte de sprijinul locuitorilor din comună. Totodată am primit un sprijin financiar consistent din partea membrilor Ansamblului Soleștenii, iar exponatele au fost primite ca donație de la cetățeni din Solești și Satu Nou. Realizarea acestui muzeu a fost o mare dorință a mea și a locuitorilor din această comună. Am avut șansa să găsim la oameni mai în vârstă din comună obiecte vechi, obiecte de valoare, pe care ne-am gândit să le adunăm la un loc, pentru a le arăta celor din tânăra generație cum lucrau bătrânii noștri, cum găteau, cum desfășurau activitățile casnice. Să știți că, în momentul de față, la Solești, copiii chiar îndrăgesc această latură a tradiției populare în ceea ce privește meșteșugurile”, a mai spus Adam.