Personalități bârlădene – In Memoriam
de Mihaela NICULESCU
Personalitățile bârlădene, care și-au pus incontestabil amprenta asupra comunității în care au trăit, sunt uitate prea ușor după moarte. Este nevoie de crearea unui curent de opinie pentru respectarea memoriei celor care au avut contribuții inestimabile în dezvoltarea urbei noastre. Acesta este scopul simpozionului „Personalități bârlădene – In Memoriam”, care va avea loc sâmbătă, 31 octombrie, ora 11, în sala de conferințe a Primăriei. Activitatea este organizată de Societatea de Științe Istorice Filiala Bârlad, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Bârlad.
„Ne-am gândit că ar fi bine să începem această comemorare a personalităților bârlădene cu aducerea aminte a patru bârlădeni adevărați, care au fost contemporanii noștri, alături de care am trăit, am colaborat cu ei și le cunoaștem valoarea operelor lăsate moștenire. Dorim prin acest simpozion, care sperăm să devină tradiție, să atragem atenția în special tinerei generații asupra înaintașilor noștri care au contribuit enorm la dezvoltarea culturii, artei, științei, învățământului din orașul nostru, mulți dintre ei cunoscuți pe plan național și internațional. Vălul uitării s-a așternut, pe nedrept, prea repede peste amintirea lor”, a declarat Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad.
Personalitățile bârlădene comemorate sâmbătă sunt: arheologul Vasile Palade (1923-1993), profesorul, publicistul, istoriograful și scriitorul Traian Nicola (1928 – 2009), chirurgul, colecționarul și filantropul dr. Constantin Teodorescu (1939 – 2011) și sculptorul Marcel Guguianu (1922 – 2012).
Evocarea personalităților amintite alături de meritele incontestabile pe care le-au avut s-a făcut și în cele două volume ale dicționarului „Personalități bârlădene”, apărut în anul 2012. Autoarea este Oltea Rășcanu Gramaticu și a fost distinsă cu Premiul „C.C. Giurescu” pentru această lucrare.
Alături de reprezentanți ai administrației locale, ai instituțiilor de cultură și cadre didactice, sunt invitați la acest simpozion și ceilalți bârlădenii care recunosc valoarea concitadinilor lor trecuți în eternitate, care au creat prin muncă, inteligență, de multe ori sacrificii, o operă ce nu trebuie uitată. Sunt oameni care ne lipsesc, iar numele lor trebuie tot mai des amintite, în semn de respect pentru moștenirea pe care au lăsat-o în urmă.