altex
Administratie

Consiliul Județean împarte sărăcia!

de Marian MOCANU

Primăriile din județul Vaslui vor primi de aproape zece ori mai puțini bani decât au cerut. Consilierii județeni sunt chemați astăzi să aprobe proiectul de hotărâre privind repartizarea cotei de 20% din sumele defalcate din venituri la bugetul de stat primite la ultima rectificare bugetară. Suma totală ce va fi distribuită pentru echilibrarea bugetelor locale este de 8,822 milioane lei.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, se află și proiectul privind repartizarea pe unități administrativ teritoriale a unor sume defalcate din TVA, ca urmare a rectificării bugetului de stat pe anul 2015.

Conform tradiției, județului Vaslui i-au fost alocate sume mai mici în comparație cu alte județe, iar banii alocați nu ajung nici pe departe nevoilor. La sfârșitul lunii octombrie, într-una din ultimele Ordonanțe de Urgență semnate de guvernul Ponta, județului Vaslui i s-au repartizat aproape 32,3 milioane lei. Din această sumă, doar 23,7 milioane lei vor ajunge în bugetele comunelor, orașelor și municipiilor, restul rămânând pentru funcționarea și achitarea cheltuielilor cu investițiile derulate la nivelul CJ Vaslui.

În fapt, din cele 23,7 milioane lei destinate unităților administrativ teritoriale, 14,9 milioane lei vor fi distribuite direct de Ministerul Finanțelor Publice, conform unui algoritm ce ține cont de gradul de încasare la bugetul de stat, numărul de locuitori, sau mărimea comunei. Restul de 8,822 milioane sunt împărțiți de Consiliul Județean, „după necesități”, după cum se arată în motivarea proiectului.

test

În urma consultării primarilor cu privire la nevoile fiecărei primării din județ, acestea ar fi fost în sumă totală de 80,3 milioane lei, adică de peste 9 ori mai mult decât banii de care dispune CJ Vaslui! În aceste condiții, ca de obicei sunt comune care, chiar dacă pe parcursul anului au primit sume importante de la buget, nu au fost uitate nici de această dată. În timp ce Bogdănița primește doar 34.000 lei, iar Găgești, Bogdana, Dănești, Pogana, sau Blăgești câte 45.000 lei, comuna Ștefan cel Mare primește 130.000 lei, Viișoara 178.000 lei, iar Coroiești 172.000 lei.

Cele mai mari sume le vor primi de la CJ pentru echilibrarea bugetelor locale comunele Cozmești – 208.000 lei, Gârceni – 254.000 lei și Perieni – nu mai puțin de 410 mii lei. Comunele care, tot anul, au primit puțini bani de la bugetul de stat nu fac nici acum excepție. Este vorba de Drânceni, Muntenii de Jos, Gherghești, ori Fălciu, care vor primi sume relativ mici în raport cu necesitățile, mai ales că, la începutul anului 2015, acestea nu au primit nici un ban la buget!

Doar 26 din cele 81 de comune ale județului vor primi sume mai mari de o sută de mii de lei, cam tot atâtea comune urmând a primi mai puțin de jumătate din această sumă! Același lucru și în cazul orașelor: Murgeniul va primi suma de 150.000 lei, mai puțin de jumătate față de Negrești, oraș căruia, pentru echilibrarea bugetului local, i-a fost alocată suma de 341.000 lei. Asta în condițiile în care nevoile financiare a celor două orașe sunt sensibil egale! În cazul celor trei municipii, Vasluiul, Bârladul și Hușiul au primit sume egale, câte 240.000 lei.

Conform expunerii de motive „Propunerile de repartizare din proiectul de hotărâre sunt orientate cu prioritate spre achitarea arieratelor (datoriilor, n.red.), finalizarea unor obiective de investiții și susținerea cheltuielilor cu co-finanțarea pentru proiectele care au contracte de finanțare încheiate și care trebuie închise până la data de 31.12.2015”. Asta de parcă, cei 79.000 lei care vor fi repartizați la Solești, de exemplu, ar face mare diferență pentru nevoile comunei care numără 2.500 de locuitori și are în componență șase sate!

Același algoritm de împărțire „după nevoi” a fost aplicat de conducerea CJ Vaslui și în ceea ce privește repartizarea banilor pentru finanțarea cheltuielilor cu drumurile județene și comunale. Dacă, de exemplu, Zăpodeniul va primi 149.000 lei, cea mai mare sumă alocată în acest scop, Văleniul, Duda Epureni sau Poieneștiul vor primi doar câte 22.000 lei fiecare. Din acești bani trebuie făcute și eventuale reparații ale drumurilor comunale, și trebuie să ajungă și pentru deszăpeziri! În afara orașului Murgeni, care va beneficia de 115.000 lei pentru drumuri, celelalte orașe vor primi sume extrem de mici, cum este cazul Bârladului – 7.000 (șapte mii) lei, iar la Huși, nici un ban.

Practic, din totalul sumei de 14,129 milioane lei, primite de la bugetul de stat, pentru cheltuielile cu drumurile județene și comunale, CJ și-a oprit mai bine de două treimi, respectiv 9,953 milioane lei, restului unităților administrativ teritoriale revenindu-le doar 4,266 milioane lei. Asta și poate pentru că CJ are în administrare drumurile județene, de a căror reabilitare ar trebui să se ocupe, în timp ce comunelor li s-au alocat bani pentru drumurile comunale.

Related Articles

One Comment

  1. Domnule presedinte Buzatu,va rugam frumos sa faceti ceva sa se dea drumul la apa in comuna Deleni.De 7 ani asteptam din anul 2008,de cand sa facut receptia lucrarii Aductiune de Apa in comuna DeleniToata vara am carat apa cu caruta ,domnule presedinte vine iarna,va fi foarte greu mai ales pentru cei batrani,comunele vecine respectiv LIPOVAT SI COSTESTI AU APA prin retea de aductiune.
    Domnule presedinte Buzatu va rugam sa ne ajutati.

Back to top button