AdministratieSocial

Puține cereri de despăgubiri pentru pierderile cauzate de secetă

de Marian MOCANU

Mai puțin de o treime dintre agricultorii vasluieni care au solicitat procese verbale de constatare a pagubelor suferite din cauza secetei din această vară au și depus cereri de despăgubiri în acest sens. Principalul motiv este faptul că nu toți dintre cei 7.373 fermeri au atestate de producător, condiție esențială pentru a beneficia de acest ajutor de stat. 

Până la sfârșitul lunii noiembrie agricultorii vasluieni au putut depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de acordarea ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor provocate de secetă. La nivelul județului Vaslui au fost depuse 2.450 astfel de cereri, din totalul inițial estimat de 7.373 de producători agricoli, societăți comerciale și agricole, producători agricoli individuali, asociații ale crescătorilor de animale sau alte categorii de mici fermieri. Acesta din urmă este numărul total al celor care au solicitat, până pe data de 20 octombrie, procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor din partea comisiilor special înființate la nivelul primăriilor. Numărul mic de cereri depuse este explicat prin faptul că acest ajutor se acordă, conform legii, doar acelor fermieri care dețin atestate de producător și care au depus la APIA cerere unică de plată aferentă anului 2015. Nu au putut depune cereri pentru acordarea acestor ajutoare de stat nici beneficiarii declarați de APIA ca fiind neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ. 
Plățile compensatorii se vor acorda pentru pierderile de venit survenite în acest an din cauza secetei prelungite la culturile de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreț, pășuni și fânețe. Nu sunt despăgubite pierderile suferite la culturile de toamnă, grâu, orz, ovăz, rapiță etc. Cuantumul maxim al ajutorului de stat acordat variază în funcție de cultură, între 50 de lei/hectar, în cazul fânețelor și 1.490 lei/hectar, pentru legume în câmp, în cazul producătorilor individuali sau persoane fizice autorizate.
De exemplu, în cazul producătorilor individuali, se acordă o despăgubire maximă de 280 lei/ha în cazul culturilor de porumb boabe, 285 lei/ha pentru floarea soarelui, 335 lei/ha pentru soia, 600 lei/ha la sfeclă, 222,50 lei pentru plantele de nutreț și 75 lei/hectar în cazul pășunilor declarate calamitate în proporție de 100%. În cazul persoanelor juridice, cuantumul ajutorului de stat acordat în cadrul acestei scheme este de două ori mai mare. În total, conform unei situații centralizate la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, seceta a afectat nu mai puțin de 135.021 ha, aproape o treime din întreaga suprafață agricolă a județului.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button