Home » Administratie » Cât costă gropile „fermecate” ale Bârladului – Municipalitatea cheltuie bani grei pentru a plomba străzile pe care le-a plombat și cu un an în urmă

Cât costă gropile „fermecate” ale Bârladului – Municipalitatea cheltuie bani grei pentru a plomba străzile pe care le-a plombat și cu un an în urmă

de Simona MIHĂILĂ

Peste 200 de străzi a căror asfaltare, plombare sau balastare a necesitat anul trecut cheltuirea a circa 7 milioane de lei (70 de miliarde de lei vechi) din bugetul public al Bârladului, vor înghiți în acest an alte aproape 8 milioane de lei, în același scop.
gropi-epureanu8Proiectul de hotărâre privind alocarea acestei sume de bani va fi supus discuției consilierilor municipali (și aprobat fără discuții, se înțelege) în ședința Consiliului Local (CL) de vineri.
Concret, conducerea Primăriei Bârlad (PSD), sub cârma căreia s-au derulat lucrările de reparații de anul trecut, vrea acum alte 7,9 milioane de lei pentru „programul de reparație și întreținere străzi pe 2016”. Aproape jumătate din această sumă (35 de miliarde de lei vechi) este alocată doar pentru plombări asfaltice (acoperirea gropilor), în condițiile în care lista străzilor vizate este la indigo cu cea de anul trecut.

Florin Ghenghea

Florin Ghenghea

Altfel spus, în fiecare an municipalitatea locală cheltuie sume exorbitante pentru a astupa aceleași gropi. Asta spune multe despre calitatea lucrărilor efectuate de SC Raiser SA, firma unde CL este acționar majoritar și unde director este, de peste 15 ani, mult-competentul Florin Ghenghea, marcant membru PSD.
Sunt însă și situații în care gropile din asfalt nu au fost acoperite de ani de zile, deși străzile respective au fost incluse an de an în vestitul „program anual de reparații”, iar banii alocati au dispărut, ca prin farmec, bine acoperiți de documente contabilicești, până la ultimul leuț. Ba mai mult, cum s-a întâmplat și în 2015, sumele alocate inițial au și fost suplimentate pe parcursul anului, nefiind, vedem bine, suficient de mari.
gropi-epureanu6Bulevardul Epureanu este una dintre arterele pline de gropi deși, în ultimii ani a fost cap de listă în programul de plombare, iar anul acesta își menține, de asemenea, prima poziție.
Gropi-asfaltVagile explicații date de edili în fiecare an nu au nicio legătură cu realitatea. Nimeni nu a văzut vreodată o listă a străzilor pe care s-a intervenit concret. De explicații despre unde și cum au fost cheltuiți banii, ori despre un calendar al lucrărilor, nici nu poate fi vorba. Când s-a întâmplat, uneori, ca reprezentanții opoziției din CL să ceară lămuriri, au fost ignorați total de pesediștii din fruntea orașului.
Singurul răspuns pe care îl primește oricine întreabă (fie că sunt reprezentanți ai opoziției, ziariști sau simpli cetățeni) este că banii sunt cheltuiți în funcție de priorități, că gropile nu sunt niciodată aceleași, că nu e obligatoriu ca străzile de pe listă să facă obiectul reparațiilor. Practic, nu există niciun control al cheltuirii acestor bani în municipiul Bârlad.
În ediția de mâine vom reveni cu lista străzilor cuprinse în programul de reparații și întreținere a străzilor pe 2016. Ne invităm cititorii care își vor regăsi strada inclusă în lista pe care o vom prezenta să ne țină la curent cu informații și chiar cu fotografii, în cazul în care vor fi contemporani cu fericitul eveniment al reparării străzilor pe care locuiesc. (Simona MIHĂILĂ)

Citeste si: Lista gropilor fără fund în care autoritățile locale vor îndesa anul acesta 8 milioane de lei din banii bârlădenilor

About Simona Vasile

2 comments

  1. Acest serviciu din cadrul primariei trebuia desfiintat demult.
    Aici sunt angajati toti betivii si slugile PSD.
    Ghenghea la orice ora sterge pantofii luiSOLOMON si el este o nulitate.
    Cand consuma alcool este o maimuta agresiva si este platit din banii nostri.

  2. Oare pretul plombarilor pe unele strazi costa cu mult peste cel al unui covor asfaltic nou?DNA va trebui sa lamureasca intr-o zi aceasta afacere care papa banii orasului.