Home » Administratie » Despre bebelușul de 4 luni din Fruntișeni, mort de malnutriție: “Asta este! Sunt cazuri mult mai grave!”. Cui aparține această afirmație imbecilă!

Despre bebelușul de 4 luni din Fruntișeni, mort de malnutriție: “Asta este! Sunt cazuri mult mai grave!”. Cui aparține această afirmație imbecilă!

de Simona MIHĂILĂ

Cazul tulburător al bebelușului care a murit de malnutriție severă, duminică, în timp ce se afla internat la Spitalul de copii Bârlad, unde fusese adus din pricină că la 4 luni cântărea cât un nou-născut, caz prezentat în exclusivitate, în ediția de ieri a cotidianului Est News, a atras atenția autorităților statului.

primar-fruntiseniDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui s-a autosesizat și va declanșa o anchetă în zilele care urmează. Anchetă în care va trebui lămurită și conduita asistentului social din cadrul Primăriei Fruntișeni, Mircea Hazazup, dar și a primarului comunei, Nicolae Lupu, cei care ar fi trebuit să fie primii care să sesizeze instituțiile statului cu privire la condițiile precare în care era crescut copilul.

Potrivit declaraților pe care asistentul social Hazazup și primarul Lupu, le-au dat reporterilor noștri, părinții copilașului – Adriana și Dumitru Vieru – au patima alcoolului și nu le place să muncească. Cei doi de la primărie, plătiți din banul public să supravegheze modul în care se dezvoltă copiii în mediul socio-familial, ne-au mai spus că știu despre lipsa posibilităților materiale, despre condițiile insalubre în care au fost crescuți cei opt copii ai familiei Vieru (bebelușul mort fiind al nouălea).

Primarul Lupu și asistentul social au știut tot, dar nu au făcut nimic

Pe scurt: părinți iresponsabili, fără venituri, fără educație, consumatori de alcool, copii neglijați, sărăcie, mizerie. Cu toate acestea, tot ce a făcut Primăria Fruntișeni pentru salvarea copiilor din acest iad a fost o anchetă socială, dar și aceea pe repede-înainte, după ce a copilul cel mic a murit. De foame! A trebuit să moară cineva, pentru ca reprezentanții primăriei să realizeze pentru ce sunt plătiți și care este rolul lor.

primaria-fruntiseni1De fapt, în urma discuției pe care reporterii Est News au avut-o cu asistentul Mircea Hazazup, e greu de spus dacă și acum, după această tragedie, el are habar care-i sunt îndatoririle din fișa postului.

A recunoscut că știa “dintotdeauna” că familia Vieru avea probleme, că minorii erau neîngrijiți, că parinții au dat numeroase dovezi de iresponsabilitate față de ei înșiși, dar mai ales față de copii. Nu a avut, însă, nicio explicație pentru neglijența de care a dat dovadă – el și șeful lui, primarul Lupu – nesesizând DGASPC Vaslui că în familia cu pricina drepturile copiilor sunt grav afectate. Mai mult, am aflat că minorii de vărstă școlară nu frecventau școala.

Prima replică a asistentului social a fost: “Adică să ne ducem noi să le facem curățenie?”. După care a început să bată câmpii despre ajutoarele sociale pe care familia este, sau nu, îndreptățită să le primească.

Domnule asistent social, ai conștiința împăcată știind că: “Aveau ce să mănânce, dar nu și-au dorit copilul”?

Când a văzut că discuția cu noi merge într-o direcție care i-ar putea dăuna, a încercat să o dreagă, dar a comis-o și mai rău: a spus că familia Vieru nu e chiar muritoare de foame, că se descurcau ei, doar că “erau cam certați cu curățenia, asta-i tot” !

Atunci, de ce copilul a murit de malnutriție? – a fost întrebarea noastră.

Ei, nu era hrănit, dar nici nu și-au dorit copilul ăla, eu sunt convins”.

Altfel spus, oamenii aceia se descurcau cu mâncarea, iar explicația că bebelușul a murit de subnutriție este că nu a fost dorit țn viața lor.

A vrut oare să spună asistentul social Mircea Hazazup că bebelușul, care a murit la 4 luni având doar 3,6 kilograme, a fost lăsat să flămânzească intenționat? Iar asistentul social al comunei, care-și ia leafă special să prevină asemenea situații, știa dinainte toate acestea și nu a făcut nimic?

Asistentul social Hazazup se dovedește, însă, un mare gânditor. Are explicație filozofică pentru orice: “Doamnă, asta se întâmplă peste tot. Ce-ar trebui să facem? Să scoatem din familii toți copiii ăștia cu probleme? Pai, unde să-i ducem? La Protecția Copilului am mai avut sesizări asemănătoare, dar nu au ce face. Ni s-a spus că nu au locuri în centre, nu au asistenți maternali. Asta e! Am avut cazuri și mai rele ca ăsta, iar Protecția copilului nu a avut ce face”.

Ascultati aici intreaga discutie a redactorului Est News cu asitentul social Mircea Hazazup, din Fruntișeni, omul care nu a aflat inca pentru ce-l plateste Romania

Vocea specialistului: “Se ajunge la semenea situații din cauză că în România, asistența socială este tratată la diverse, iar în posturile de asistent social ajung niște nepregătiți”

Îl informăm noi pe competentul domn asistent social Hazazup că nu este plătit să poarte de grija DGASPC și nici să rezolve problemele acesteia. Dacă ar fi înțeles care-i rostul contractului de muncă pe care îl are încheiat cu statul român, acela în baza căruia va benefica de o pensie la bătrânețe, e foarte posibil că micuțul, care și-a găsit sfârșitul la numai 4 luni de viață din cauza neglijenței părintești, ar fi putut trăi, crește frumos, ar fi putut învăța carte și contribui chiar la pensia domniei sale. Și a primarului Nicolae Lupu.

Psihologul Ionel Brătianu, șeful Complexului de Servicii Comunitare, a explicat:

bratianu_ionel_2014Asistentul social este obligat să sesizeze DGASPC cu privire la asemenea situații, iar dacă nu o face, poliția este obligată să se autosesizeze cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu. Legea spune că trebuie să sesizezi organele competente fie și numai dacă ai suspiciuni. Că un copil este neglijat din punct de vere medical, familial social, dacă este abuzat etc. Nu e nevoie să ai dovezi. Se ajunge la semenea situații din cauză că în România, asistența socială este tratată la diverse. Pentru nimeni nu e este o chestiune importantă ;i de acea în posturile de asistent social ajung niște nepregătiți”.

Alaltăieri, o familie din comuna Fruntișeni și-a scos de la Morga Bârlad bebelușul în vârstă de 4 luni, mort subit în timp ce se afla internat la Secția de pediatrie a Spitalului de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad.

parinti-copil-mort-fruntiseni3Mama sa – Adriana Vieru, de 45 de ani – a ajuns cu copilul la spital , pe 15 martie, din cauză că acesta nu lua în greutate, având doar 3,6 kilograme, cu un kilogram mai mult față de cât avusese la naștere.

Mama povestește că l-a hrănit în prima lună cu lapte praf, după care, neavând bani, I-a dat lapte de vacă. Insuficient pentru un copil în primul trimestru de viață. După internare, a fost suspus unui tratament și și-a revenit spectaculos. Ea ar fi fost nevoită să plece de la spital din cauză că nu se simțea bine, iar când s-a întors, după trei zile, să-ți ia copilul, acesta murise.

Rezultatul examenului anatomo-patologic a confirmat diagnosticul pus de medicii pediatri, acela de pneumonie acută interstițială, malnutritie si anemie severa, edem pulmonar.

Cititi si: Bebeluș de 4 luni, mort la Spitalul de copii Barlad. Parintii disperati acuza medicii, care nu stiu ce sa le raspunda!

About Tehno Redactor

3 comments

  1. Si vrem sa dam lectii norvegienilor.

  2. copilul era hranit dar nu lua in greutate. avea malabsobptie intestinala. adica manca dar nu lua in greutate. se intampla la unii copii distrusi de vaccinarile succesive prin care le sunt induse boli autoimune ce cauzeaza probleme digestive si intoleranta la proteinele din lapte. mercurul din vaccinuri se localizeaza in intestine si in creier si de aici apar problemele.

  3. Dumitru Daniel

    Ce fata de betiva are masa

%d blogeri au apreciat: