Banca Mondiala imbunatateste estimarile privind avansul economic al Romaniei in acest an, dar reduce previziunile pentru urmatorii 2 ani
Banca Mondiala si-a imbunatatit usor estimarile privind avansul economiei romanesti in 2016 pana la 4% de la 3,9% cat estima in luna ianuarie, potrivit raportului bianual ‘Global Economic Prospects’ publicat de institutia financiara internationala.
In schimb, Banca Mondiala si-a redus semnificativ estimarile privind evolutia economiei romanesti in urmatorii doi ani, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% respectiv 3,4%, cu 0,4 puncte procentuale respectiv 0,6 puncte procentuale mai putin decat in luna ianuarie.
De asemenea, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa si Asia Centrala (ECA), care include si Romania, va inregistra in 2016 o crestere de 1,2%, cu 0,4 puncte procentuale mai putin decat estima in luna ianuarie, urmand sa accelereze la 2,5% in 2017 si 2,8% in 2018.
„Tarile care sunt orientate spre sau sunt membre ale Uniunii Europene (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si din ce in ce mai mult Ucraina) vor beneficia de pe urma revenirii cererii la export sprijinita de o depreciere a cursului de schimb (Bulgaria, Polonia, Romania si Ucraina). Partea de vest a regiunii ECA se confrunta cu riscuri asociate cu incertitudinea politica. Cresterea polarizarii politice ar pune in pericol independenta unor institutii economice cheie. In conditiile in care regiunea ramane puternic dependenta de legaturile financiare si comerciale cu zona euro, o incetinire a cresterii in zona euro ar genera un avans sub asteptari in ECA. Pe partea pozitiva, daca pretul petrolului nu va creste semnificativ, asa cum se preconizeaza, inflatia va ramane scazuta, dobanzile ar putea fi reduse, conturile curente si cursurile de schimb se vor intari iar productia va creste„, apreciaza Banca Mondiala.
Pe ansamblu, Banca Mondiala estimeaza ca avansul economiei mondiale va fi de 2,4% in acest an, in loc de 2,9% cat preconiza in luna ianuarie, ca urmare a cresterii modeste inregistrate de economiile avansate, pretului redus la materii prime si diminuarii fluxurilor de capital.
Cu o crestere a PIB de 1,6% in primul trimestru al acestui an comparativ cu precedentele trei luni, Romania a inregistrat cel mai mare avans economic dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform unei estimari publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
De asemenea, in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2015, Romania si Suedia au inregistrat cea mai mare crestere economica din UE, de 4,2%, urmate de Slovacia (3,7%) si Spania (3,4%). Singurul declin a fost raportat in Grecia (minus 1,4%).
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai de Comisia Europeana, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2016, sustinuta de o cerere interna robusta, urmand ca in 2017 ritmul de crestere sa incetineasca la 3,7%.
Sursa: incont.stirileprotv.ro