Home » World » Ministrul canadian al Migrației va discuta cu CE despre eliminarea vizelor pentru români și bulgari pentru a nu risca blocarea Acordului comercial UE-Canada

Ministrul canadian al Migrației va discuta cu CE despre eliminarea vizelor pentru români și bulgari pentru a nu risca blocarea Acordului comercial UE-Canada

Ministrul canadian al Migrației va participa săptămâna viitoare la o întâlnire cu CE privind reciprocitatea exonerării vizelor, în contextul în care România și Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului UE-Canada, ca reacție față de refuzul Guvernului de a elimina vizele pentru români și bulgari. 

Următoarea etapă pentru ratificarea Acordului comercial UE-Canada trebuie să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, când ministrul canadian al Migrației este așteptat la Bruxelles pentru a rezolva problema generată de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetățenilor români și bulgari, relatează CBC News.

În contextul în care Uniunea Europeană intenționează să aprobe în luna octombrie Acordul economic și comercial complet cu Canada (CETA), această țară trebuie să acționeze sau riscă blocarea acestui acord prin dreptul de veto al statelor care nu vor ca cetățenii lor să fie tratați precum cetățeni UE de rangul doi, comentează CBC News.

În aprilie, Canada și Statele Unite au primit la dispoziție încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea exonerării vizelor: țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toți cetățenii UE.

Canada solicită în prezent vize cetățenilor români și bulgari, în timp ce Statele Unite solicită vize cetățenilor din cinci state membre UE.

Comisia Europeană se va întruni pe data de 13 iulie pentru a analiza dacă să impună un regim de vize reciproce cetățenilor canadieni și americani.

Biroul lui McCallum a confirmat că acesta se va afla la Bruxelles în perioada 10-12 iulie pentru a participa la întâlniri cu rolul de a susține adoptarea CETA și de a „reitera poziția Canadei cu privire la mecanismul de reciprocitate al vizelor”.

Dacă una dintre cele două țări refuză să semneze, acest lucru poate bloca acordul, mai comentează CBC News.

În luna mai, ambasadorii din România și Bulgaria au trimis o scrisoare la Uniunea Europeană în care susțin că statele lor ar putea vota împotriva Acordului comercial UE-Canada în semn de protest față de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetățenilor români și bulgari, informa publicația EUObserver.

„Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria și România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic și comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetățenilor noștri”, se arată într-o scrisoare a ambasadorilor român și bulgar la Uniunea Europeană.

Sintagma „tratament discriminatoriu” este o referire la menținerea de către Canada a vizelor de călătorie pentru cetățenii români și bulgari.

„Lipsa unui angajament din partea părții canadiene și a stabilirii unui termen pentru eliminarea vizelor constituie un obstacol politic grav asupra perspectivei ca Guvernul bulgar să aprobe acordul comercial”, a declarat ambasadorul Bulgariei, Dimităr Tzancev, la reuniunea de la Bruxelles.

Conform unui diplomat european, declarația reprezentantului Bulgariei a fost primită atunci cu tăcere de către ceilalți participanți la reuniune. Nu este clar dacă România și Bulgaria vor putea bloca aprobarea Acordului comercial UE-Canada. Comisia Europeană va stabili dacă tratatul va trebui ratificat sau nu de către parlamentele statelor membre UE ori va avea nevoie doar de votul Consiliului UE. În Consiliul UE, România și Bulgaria pot pierde la vot.

Ministrul canadian al Comerțului Exterior, Chrystia Freeland, și-a exprimat încrederea că problema vizelor se va rezolva, astfel încât să nu fie pusă în discuție semnarea acordului.

Sorin Moisa, reprezentant al României în Parlamentul European, a declarat pentru CBC News că dacă soluția nu este anunțată săptămâna viitoare, aceasta ar trebui să fie prezentată cel târziu în septembrie. „În caz contrar, avem o problemă majoră”, a spus el.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: