Home » Invatamant » Cum se face carte în satele vasluiene: sunt școli unde au picat examenele peste 90% dintre elevi!

Cum se face carte în satele vasluiene: sunt școli unde au picat examenele peste 90% dintre elevi!

Din nou, rezultatele la testele naționale obținute de copiii care au terminat clasa a VIII-a demonstrează că în sistemul educațional se întâmplă ceva grav. Zilele trecute, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a publicat o statistică a tranșelor de medii obținute de participanții la evaluarea națională, care cosmetizează realitațile neplăcute întâlnite la nivelul școlilor din mediul rural.

Statistica ISJ precizează faptul că după contestații promovabilitatea la testele naționale a fost de 69,88%, respectiv că au promovat examenele 2.452 dintr-un total de 3.509 copii evaluați.

Nu face însă o deosebire între promovabilitatea înregistrată la nivelul școlilor din mediul urban și cel rural-unde elevii sunt foarte slab educați. De exemplu, elevii absolvenți de clasa a VIII-a din comuna Coroiești au făcut-o lată de tot. Un singur elev, din 13, a promovat, cu media 5.07. Un alt exemplu negativ este Școala Todirești, unde au picat 16 dintr-un total de 20 de candidați la evaluarea națională.

Statistica ISJ este însă laconică și are menirea de a arunca o imagine cât mai bună asupra sistemului, căci ascunde probleme foarte grave. Una dintre aceste probleme este reprezentată de faptul că foarte multe școli din mediul rural au înregistrat rezultate catastrofale la evaluarea din acest an, fapt care întărește ideea că majoritatea profesorilor de la țară și-au greșit cariera. Căci un principiu al pedagogiei spune că nu există elevi proști, ci profesori fără talent didactic. Rezultatele slabe ale școlilor de la sat au fost însă compensate de notele bune și foarte bune primite de unitățile de învățământ din mediul urban, astfel că în statisticile ISJ s-a creat un oarecare „echilibru”, care a dat procentajul de 69,88 %.

Deoarece sistemul actual de admitere le permite elevilor cu medii sub 5 să se înscrie la liceu, cei care nu au învățat niciodată în clasele V-VIII pot sta liniștiți. Există locuri pentru toți. În timp ce gimnaziile din mediul urban au reușit performanțe apreciabile la evaluarea națională, în majoritatea școlilor din comunele vasluiene, promovabilitatea a fost, în general, cam de 50%.

În alte școli cu clase de-a VIII-a de la țară s-au înregistrat însă probleme mai grave. De exemplu, la Coroiești, un elev absolvent al școlii gimnaziale din comună a avut media 5.07, iar 12 dintr-un total de 13 au picat testele. Din cei 20 de elevi ai Școlii Todirești, au picat 16. La Fâstâci, din 16 elevi care urmau să fie evaluați doar 3 au obținut medii de peste 5 și 4 au lipsit de la evaluare. La Ibănești urmau să dea examene 21 de elevi, însă au lipsit 5. Din cei 16 elevi intrați în examene, 11 au picat. În Gherghești, 20 de elevi au dat testele naționale și 12 au picat. La Puiești, din elevii de clasa a VIII-a a Liceului Tehnologic Puiești, 20 la număr, doar 5 au avut medii de peste 5.

Lista școlilor gimnaziale din mediul rural, cu probleme, poate continua cu cele din Hurdugi (5 picați din 7 elevi evaluați), Dănești (8 picați din 12), Doagele (8 picați din 11), Măscurei (8 picați din 12), Obârșenii-Lingurari (11 picați din 16), Berezeni (17 picați din 31), Gherghești (12 picați din 20), Iana (14 picați din 29), Lipovăț (12 picați din 30), Draxeni (10 picați din 22), Băcani (18 picați din 37), Văleni (26 picați din 49), Vinderei (10 picați din 24) etc. O mană cerească pentru cei care întocmesc statistici privind rezultatele la testele naționale la nivel județean au fost școlile de tipul Liceului “Mihail Kogălniceanu”, Școlii “Dimitrie Cantemir”, Școlii “Mihai Eminescu” și al Școlii “Mihail Sadoveanu”, din Vaslui, care au avut o promovabilitate de 100%. În aceeași categorie, de top, au intrat Școlile “Mihail Sadoveanu” și Colegiul Național “Cuza Vodă”, din Huși, precum și Colegiul Național “Gheorghe Roșca Codreanu”, din Bârlad.

În perioada 8-12 iulie absolvenții de gimnaziu, inclusiv cei care au obținut medii sub 5 la evaluare, vor completă fișele de înscriere, în care vor specifica la ce licee și profile vor să studieze. Ulterior, pe 19 iulie, va avea loc prima repartizare computerizată a celor înscriși pe locurile disponibile la licee. Din moment ce sistemul educaîional îi stimulează financiar pe profesorii cu elevi de top, rămâne de văzut ce măsuri va lua ISJ pentru a-i sancționa pe profesorii cu elevi de pomină, care nu au reușit să obțină rezultate decente la evaluările din această vară.

Proba la limba și literatura română, picată de 18,8% din elevi

Pe 27 iunie, la prima probă din cadrul evaluării naționale, au intrat în examen la Limba și literatura română elevi din 164 de unități de învățământ din județul Vaslui. În centrele de examen erau așteptați 3.593 de absolvenți ai clasei a VIII-a, însă s-au prezentat ceva mai puțini – 3.516 (97,86%). Surprinzător a fost faptul că deși subiectele au fost foarte simple, pentru 662 de candidați (18,8%) care nu au promovat această probă, limba română reprezintă un adevărat mister. Din cei peste 3.500 de candidați, 282 au primit note în intervalul 5-5,5 și doar 33 au reușit să obțină nota 10. După afișarea rezultatelor, 137 de candidați au contestat modul în care le-au fost notate „capodoperele” literare. Doar 36 au beneficiat însă de mici măriri de note, iar 5 contestatari s-au trezit după contestații cu notele micșorate.

Proba la matematică, de nerezolvat pentru 42,3% din cei prezenți

Pe 29 iunie, la proba la matematică s-au prezentat cu mult mai puțini candidați față de prima probă: 3.509. La fel ca la prima probă, subiectele nu au au fost foarte complicate, însă nu au fost rezolvate de 1.484 de elevi (42,3% picați). De asemenea, 303 elevi au obținut note între 5 și 5,5. S-au obținut 31 de note de 10 și s-au depus 144 de contestații. Doar 11 elevi care au contestat evaluarea la matematică au beneficiat de majorări de note, iar unui elev i s-a redus nota obținută inițial. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: