Home » Invatamant » Tradiții respectate cu sfințenie de responsabilii Învățământului vasluian: WC-uri în curtea școlilor

Tradiții respectate cu sfințenie de responsabilii Învățământului vasluian: WC-uri în curtea școlilor

La nivelul județului Vaslui, de ani de zile, elevii din mediul rural învață în condiții neacceptate de UE. Dintr-un total de 782 de unități scolare existente la aceasta dată în județ, un număr de 271  nu dețin nici acum autorizații sanitare de funcționare. Autoritățile județene au organziat comitete și comisii, șefii Inspectoratului Școlar Județean a prezentat aceleași statistici în fiecare an, însă nici o instituție nu i-a încurajat pe edili să solicite finanțarea, pentru a mai diminua din totalul de școli fără avize.

Unitățile de învățământ din județul Vaslui dotate cu centrale termice stau foarte prost și la capitolul autorizațiilor ISCIR pentru funcționarea echipamentelor termice. La începutul anului școlar trecut, 191 de unități de învățământ erau autorizate, în timp ce în alte 60 de școli sistemul de încălzire funcționa, dar fără a avea autorizație. De asemenea, pe segmentul securității împotriva incendiilor, 94 de școli sunt autorizate, iar 634 de școli nu au primit avize de funcționare, adică prezintă riscuri majore pentru siguranța elevilor și profesorilor.

Generații întregi de elevi din mediul rural au învățat de-a lungul timpului în clase subdimensionate, cu pereți mucegăiți și în frig. De asemenea, au fost nevoiți să folosească drept toalete, niște gropi – adevărate focare de infecții și paraziți intestinali; fără avea acces la apă curentă pentru a se spăla. (Bogdan RUSU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: