Home » Social » Cașcavalul de Găgești și mierea de Negrești, certificate ca produse ecologice

Cașcavalul de Găgești și mierea de Negrești, certificate ca produse ecologice

Cașcavalul de Găgești și mierea de Negrești au fost certificate ca produse ecologice, grație proiectului de 2,1 milioane de lei „Conservarea biodiversității și dezvoltarea economică”, finanțat de Uniunea Europeană și derulat, timp de un an și patru luni, de Asociația ”Construim Mereu Împreună”.

Asociația a derulat în perioada 14 septembrie 2015 – 15 ianuarie 2017 proiectul “Conservarea biodiversității și dezvoltarea economică”, finanțat de Uniunea Europeană în exercițiul financiar 2007-2014. Proiectul, cu valoare totală eligibilă de 2,1 milioane de lei, a avut ca obiective specifice evaluarea contribuției ecosistemelor din 15 situri Natura 2000 din județul Vaslui la dezvoltarea economică și bunăstarea umană, precum și creșterea nivelului de informare și conștientizare cu 30 % a grupurilor interesate din zonele acelor situri în scopul menținerii și ameliorării ecosistemelor și a serviciilor aferente.

Astfel, în perioada ianuarie – august 2016, au fost elaborate 15 studii privind potențialul economic al activităților tradiționale cu impact minim asupra siturilor din județul Vaslui, au fost realizate 15 baze de date cu potențialul de valorificare tradițională a bunurilor și serviciilor ecosistemice din fiecare sit și peste 100 de persoane au fost informate privind rezultatele studiilor în cadrul a două sesiuni de informare.

Asociația a mai organizat, în perioada mai – noiembrie, 30 de întâlniri pentru a selecta produsele locale în vederea înregistrării și certificării acestora. Nu mai puțin de 1.500 de persoane, din localitățile Bălteni, Miclești, Vulturești, Ștefan cel Mare, Lunca Banului, Drînceni, Hoceni, Zorleni, Murgeni, Fălciu, Miclești, Rebricea, Iana, Coroiești, Ciocani, Fâstâci, Dracseni, Bunești – Averești, Tutova și Găgesti, au fost prezente la aceste dezbateri.

Activitatea de înregistrare și promovare a cel puțin trei produse sau servicii locale s-a derulat în perioada mai-decembrie 2016 și a constat în derularea a 15 ateliere în care s-a oferit consultanță celor 590 de participanți. Au fost oferite șase certificate pentru produse din județul Vaslui, respectiv cinci pentru cașcavalul fabricat de cinci persoane din Găgești și unul pentru mierea de albine obținută de un apicultor din Negrești”, a declarat Mihaela Budeanu, specialist în cadrul proiectului de implementare.

În perioada septembrie- noiembrie 2016 a avut loc și un work-shop, în care s-a realizat instruirea a 40 de persoane privind elaborarea unui plan de afaceri, în acest sens fiind întocmit trei proiecte de business. Este vorba despre ”Albinuța veselă”, care se referă la creșterea albinelor, producerea de miere de albine și de polen în orașul Negrești, urmărindu-se ca produsele rezultate să fie în totalitate ecologice. Cel de-al doilea plan întocmit s-a intitulat ”Cașcavalul auriu” și se referă la producerea de cașcaval după o rețetă tradițională în comuna Miclești. Ultimul plan, ”Patiseria Pauza de Dulce”, este un plan de dezvoltarea a capacității de producție în domeniul patiseriei în comuna Bălteni.

Spre finalul proiectului, mai precis în decembrie anul trecut, locuitorii din zona Negrești au fost invitați în centrul orașului să își cumpere produse tradiționale obținute în ferme și gospodării țărănești și să deguste specialități de brânzeturi, produse procesate din carne, fructe, legume, vinuri, țuică, miere, sarmale, toate produse în județul Vaslui. La eveniment, în centrul atenției a fost arta culinară, bine reprezentată de ”Casa Răzeșilor” de la Pogonești, datorită produselor cu care au venit: plăcintele coapte la vatră, pastramă de oaie, cârnați, afumături de porc, dulcețuri, zacuscă, dar și vin și țuică. De asemenea, au mai fost prezente câteva gospodine din Solești cu plăcinte și sarmale fierbinți, producători locali din Negrești cu dulcețuri, gemuri, zacuscă, murături, miere de albine, producători din Ciocani cu ciuperci proaspete. Pe lângă băuturi și produse alimentare tradiționale, au fost prezentate și obiecte handmade, cum ar fi bijuterii, magneți, globuri și brăduți din materiale ecologice. (Ionut PREDA)

About Tehno Redactor

One comment

  1. Real si sigur: lucru online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: pacurarucostica1963@gmail com https://uploads.disquscdn.com/images/21efbe6908fe788d73d3e9fc3d851d66b30609c124a17449b3723b28e1b192e3.jpg

%d blogeri au apreciat: