Home » Sanatate » Condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică se schimbă de pe 27 ianuarie

Condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică se schimbă de pe 27 ianuarie

De pe 27 ianuarie 2017 condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate mică suferă modificări, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor unui ordin al ANSVSA.

Prin acest act normativ se creează posibilitatea înființării unor unități de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tăiere integrate în fermă, unde micii fermieri/crescătorii de animale ungulate domestice (bovine, ovine, caprine, porcine) pot să își sacrifice animalele din fermele proprii, obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului președintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităților care produc, prelucrează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală.

Carcasele/Semicarcasele/Sferturile și organele obținute în urma sacrificării în centrele de sacrificare și punctele de sacrificare la nivelul fermei vor putea fi comercializate pe teritoriul național către măcelării, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice și magazine alimentare.

În vederea implementării acestor prevederi, precum și pentru a preveni posibilitatea livrării cărnii și organelor către alte State Membre ale U.E. sau țări terțe, medicii veterinari oficiali au obligația să specifice în documentele sanitare veterinare obligatorii, denumirea și tipul unității de destinație (măcelarie, carmangerie, restaurant, cantină, pensiune turistică, magazin alimentar), adresa și numărul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor acordat de DSVSA județeana, pentru aceasta unitate. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: