Home » Administratie » Le-a ajuns cuțitul la os! Piețarii din Bârlad s-au dus cu jalba în băț la primar

Le-a ajuns cuțitul la os! Piețarii din Bârlad s-au dus cu jalba în băț la primar

Nemulțumire mare în rândul comercianților din Piața „Sf. Ilie” din Bârlad, după ce Administrația Piețelor le-a redus bonificația celor care închiriază anticipat tarabe. Puși în fața faptului de a achita aproape 60 de lei în plus pentru o tarabă și sătui de atitudinea directorului Vasile Ciochină, care nu le asculta doleanțele, câțiva comercianți au mers ieri la Primărie pentru a discuta cu edilul șef al orașului. Acesta i-a primit, i-a ascultat și le-a promis că, începând de la anul, se va reglementa situația în privința taxelor din piață.

Primarul Dumitru Boroș ne-a primit și ne-a explicat că din cauza unei hotărâri adoptate recent de Consiliul Local anul acesta bonificațiile vor fi anulate. Ne-a explicat că imediat după ieșirea la pensie a directorului Vasile Ciochină, va fi numit un alt director, care va veni cu o nouă viziune asupra comerțului practicat în piața din Bârlad. Noi i-am explicat toate problemele cu care ne confruntăm, tot mai grele de la numirea în post a domnului Ciochină”, a declarat pentru Est News Cătălin Sofronie, reprezentantul unei societăți care are închiriate 13 tarabe la care lucrează cinci angajați, în Piața „Sf. Ilie”.

Comerciantul și-a manifestat îngrijorarea că dacă lucrurile nu vor fi remediate, numărul celor care vor veni să vândă în piață va scădea vertiginos, iar bârlădenii vor găsi tot ai greu fructe și legume direct de la producători. Deja, de la începutul anului, au plecat șapte comercianți și tot atâția se gândesc să-și încheie socotelile cu piața.

Am întrebat și noi alți comercianți din zona Moldovei și așa am aflat că în piața din Bârlad sunt unele dintre cele mai mari taxe, în vreme ce prețurile mărfii sunt dintre cele mai mici. Când vine vorba de condiții, se ridică din umeri. Nu se găsesc bani. Numai societatea mea plătește anual la Direcția Piețelor 50.000 de lei. Bani se fac totuși”, a mai adăugat Cătălin Sofronie.

Comercianții veniți ieri la Primărie au lăsat să se înțeleagă că de când se află Vasile Ciochină la conducerea Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) a început încet, dar sigur, ruinarea lor. Aceștia spun că au început să aibă probleme și cu organele de control, tot din cauza Administrației Piețelor.

Noi nu avem contract cu Piața. Știți asta? Organele de control ne-au tot întrebat despre acest contract, iar noi le-am răspuns că nu-l avem pentru că nu există. Noi suntem, de fapt, vânzători ambulanți în piață. Cu ani în urmă, comercianții încheiau contract cu piața și închiriau timp de un an o tarabă sau mai multe, în același loc. Dacă nu veneau în piață o zi sau două, le ocupau alți comercianți, nu era o problemă. Piețarii erau cât de cât respectați de cei care conduceau piața. La ceva timp după venirea domnului Ciochină ca director, această reglementare a fost anulată. Comercianții se bat acum pe tarabe, în timp ce conducerea Pieței nu se gândește decât să stoarcă de la noi bani mai mulți, fără însă a face nimic pentru îmbunătățirea condițiilor din piață”, a spus un alt comerciant venit astăzi la Primărie să reprezinte interesele celor din piață.

De condițiile vitrege din timpul iernii au aflat și cei de la Poliția Economică atunci când au dorit să verifice casele de marcat și n-au avut cum pentru că erau înghețate bocnă. Piețarii nu au putut fi amendați pentru că respectivele case de marcat nu aveau cum să funcționeze.

Sunt unii dintre noi care vor să vină la piață și în zilele declarate libere, cum a fost, de exemplu, 24 Ianuarie. Din păcate, nu pot pentru că nu au voie să folosească propriul cântar ci doar pe cel închiriat de la piață. Cum domnii sunt liberi, nu avem de unde închiria, așa că suntem nevoiți să renunțăm. Și așa înregistrăm pierderi”, a mai spus Cătălin Sofronie.

Delegația comercianților din Piața „Sf. Ilie” așteaptă ca Primăria Bârlad să le dea o mână de ajutor. Până una-alta, supermarketurile sunt tot mai atractive pentru cumpărătorii care găsesc fructe și legume în stare bună, iar piața, mai ales pe timpul iernii, rămâne doar o alternativă de aprovizionare atunci când este marfă din belșug și neafectată de ger.

Vasile Ciochină declara în urmă cu câteva zile pentru Est News că se lucrează la un proiect de modernizare a pieței, dar nu a putut preciza și când acesta va deveni realitate. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

6 comments

  1. Al cu BMVeX3 de vinde gogosari

    Saracii… uite ce fete de muncitori ai campului, ce vin sarmnii de ei sa-si vanda, in piata din Barlad, rodul muncii lor, obtinut cu atat truda, sa aiba si ei sarmanii un banut cu ce sa-si cumpere mancarea si medicamentele necesare….
    Acum serios, eu cred ca e bine asa… daca vine un taran, sa-si vanda marfa muncita de el… nu are loc de astia! Dar de altfel nu ar mai fi „mafia pietelor”

    • Cum sa nu aiba loc ba desteptule piata are spatiu pentru producatori,de ce nu zici si de ala care vinde pantofi el de ce nu e producator sau de ala care vinde haine el de ce nu e producator,asa va treziti sa vorbiti numai aiurea,sa stati voi la piata si sa platiti 30 mil. pe luna si sa nu poti iesi la piata din cauza gerului.
      O sa se duca la vale economia Barladului!

  2. Se vede de la o posta ce pietari onesti si producatori autohtoni sunt cei 4 indivizi din foto.. pe scurt : IA CU 1 DA CU 3

  3. Piata barlad raiul bisnitei cu ingaduinta institutiilor de control.Adevaratii producatori nu pot vinde mai ieftin de teama bisnitarilor.

  4. cu 3000 lei pe luna inchiriaza nene spatiu comercial …nu mai stati in ger .
    noroc de voi cu economia barladului sunteti doar speculanti si apropo……mergeti la BICA NU LA bouros ca n-are nici o putere..e semiviceprimar pensionarii militari conduce(!)

  5. Intradevar toti care vand in piata sunt oropsiti,Dl.Primar ar trebui sa-i ajutati sa-si intretina BMV -URILI,AUDI-LI si alte autoutiitare sau poate le gasiti sacosa cu care au venit la piata cand au inceput afacerea

%d blogeri au apreciat: