Home » Administratie » Camera de Conturi a descoperit prejudicii și abateri de peste 63,2 milioane lei la cele 94 de entități publice din județ verificate în 2016

Camera de Conturi a descoperit prejudicii și abateri de peste 63,2 milioane lei la cele 94 de entități publice din județ verificate în 2016

Camera de Conturi Vaslui a descoperit abateri financiare și prejudicii de peste 63,2 milioane lei la cele 94 de entități publice din județ verificate în 2016. Pe lângă problemele constatate în documentele contabile, inspectorii au descoperit, printre altele, lucrări neexecutate, dar plătite din bugetele primăriilor.

Peste 63,2 milioane de lei este valoarea totală a abaterilor și neregulilor constatate de Curtea de Conturi, în urma controalelor de fond desfășurate pe parcursul anului trecut în județul nostru. Peste 90% din abaterile constatate sunt de natură financiar-contabilă, însă care, susțin inspectorii Camerei de Conturi Vaslui, ”nu au generat producerea de prejudicii, dar cu impact semnificativ asupra situațiilor financiare controlate”. Practic, din cele 94 de entități verificate, niciuna nu a fost găsită în regulă cu toate documentele.

Prejudiciul total descoperit la instituțiile și societățile cu capital de stat verificate se ridică la 3.272.000 de lei, bani care urmează a fi recuperați de la ordonatorii de credite. Cele mai mari abateri s-au constatat în ceea ce privește plata unor lucrări care nu au fost executate în realitate, valoarea pagubelor ridicându-se la 1.811.000 lei. ”S-au efectuat plăți fără contraprestație ca urmare a acceptării la plată a unor cantități, prin situațiile de lucrări, care la inspecția fizică în teren s-a constatat că nu erau executate”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vaslui. Pe lângă Consiliul Județean Vaslui, cu un prejudiciu de 707.000 lei, la acest capitol se mai regăsesc comunele Mălușteni (636.000 lei), Găgești (134.000 lei), Vulturești (108.000 lei), Drînceni (66.000 lei) etc.

Inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit că primarii au acordat ilegal sporuri sau alte drepturi bănești propriilor salariați, în sumă totală de 422.000 de lei. De asemenea, unele primării, precum Boțești, Bogdănița sau Pădureni, au plătit bunuri și servicii care în realitate nu au fost efectuate. Primăria Gherghești a efectuat plăți de 153.000 de lei fără documente justificative.
Angajații din mai multe primării au efectuat convorbiri telefonice în interes personal, în sumă totală de 79.000 de lei. La acest capitol se evidențiază comunele Blăgești, Ciocani, Dimitrie Cantemir, Drînceni, Fruntișeni, Găgești, Gherghești etc.
Nerespectarea prevederilor legale referitoare la consumul de carburanți și efectuarea reparațiilor auto a creat un prejudiciu de 104.000 lei la unitățile administrativ-teritoriale Murgeni, Blăgești, Gherghești, Ivănești, Pogonești, Solești. S-au efectuat cheltuieli de protocol în sumă de 17.000 de lei, prin depășirea baremurilor stabilite de actele normative în vigoare, la UAT Blăgești, Pădureni și Pochidia”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.
Cele 94 de entități verificate de Camera de Conturi Vaslui pentru activitatea desfășurată în 2015 reprezintă o treime din instituțiile publice și societățile din județ la care consiliile locale sau cel județean sunt unici acționari. Pe lângă Consiliul Județean și primăriile din Vaslui, Bârlad și Murgeni, au mai fost controlate 28 de unități administrativ teritoriale, 56 de ordonatori terțiari de credite și șase societăți de interes local. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: