Home » Social » Prima regină a României, comemorată la CARP Bârlad

Prima regină a României, comemorată la CARP Bârlad

Astăzi, la ora 10, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad organizează în sala „Alexandru Ioan Cuza” conferința „Rezonanța cântecului pădurii în codrul fost frate cu românul”. Este vorba despre o conferință eseu, prima de acest tip, susținută de profesorul Gruia Novac. Evenimentul propus de cei de la CARP nu este întâmplător organizat, în această lună, pe 18, împlinindu-se 101 ani de la moartea Reginei Elisabeta a României.

Soția Regelui Carol I, Elisabeta a fost prima regină a României, cunoscută și sub numele de Carmen Sylva, pseudonimul literar. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, supranumită de popor „mama răniților”, Regina Elisabeta a fost și poetă, eseistă și scriitoare. A debutat în 1880 cu două poeme epice – „Sappho” și „Hammerstein”, aceasta din urmă purtând motto-ul „Cântecul meu este precum al păsărilor care răsună în pădure”. Ambele poeme au fost tipărite în 1881 (în limba germană) sub titlul „Furtuni”, un volum pe care Carmen Sylva l-a dedicat femeilor. Din 1882, a încurajat traducerea scrierilor sale în limba română și publicarea lor în ziare de mare tiraj.

Armonia codrului natal a inspirat-o pe Regina Elisabeta în alegerea cognomenului de poetă – Carmen Sylva. Inspirați și noi de intenția afectivă a ilustrei regine, cu prilejul zilei morții sale, m-am gândit să-i comemorăm personalitatea prin această conferință – eseu”, a declarat prof. Gruia Novac, cel care susține conferința.

Regina Elisabeta a fost cea care a încurajat artiștii tineri, în devenire cum ar fi George Enescu sau Elena Văcărescu și a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu și poetul Vasile Alecsandri. A înființat spitale, servicii de ambulanță și a procurat medicamente pentru răniți. A fost un patriot adevărat, un filantrop desăvârșit, o personalitate remarcabilă în istoria României. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: