Home » Social » CJPC Vaslui a împărțit iar amenzi

CJPC Vaslui a împărțit iar amenzi

În luna ianuarie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a constatat o serie de nereguli la agenții economici: comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite, comercializarea de legume – fructe depreciate sau comercializare legume și fructe proaspete fără indicarea provenienței și a categoriei calitative. În unele cazuri se comercializau produse alimentare/nealimentare sau se prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate. Se vindea pâine nepreambalată fără afișarea denumirii producătorului, a ingredientelor cu potențial efect alergen sau a prețului/kg. S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Comercianții nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate, neverificate metrologic. Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis.

Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 6.110 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 1.747 lei.

CJPC Vaslui a desfășurat 144 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor, acțiuni tematice de control și pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional 119 operatori economici, fiind aplicate 58 amenzi contravenționale în valoare totală de 73.000 lei și 61 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate 26 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 10 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, nouă au fost neîntemeiate și două reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. Alte cinci nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: