Home » Sport » Bârlădeanul Cristian Chirică, în lotul României pentru meciul cu Spania din Rugby Europe Championship

Bârlădeanul Cristian Chirică, în lotul României pentru meciul cu Spania din Rugby Europe Championship

Rugbystul bârlădean Cristian Chirică, legitimat la CSM Știința Baia Mare, are șansa de a debuta într-un meci oficial pentru Stejari sâmbătă, cu Spania. Partida programată pe Stadionul “Arcul de Triumf” va începe la ora 14:00 și va fi transmisă în direct pe Dolce Sport. Chirică a fost în lotul de 26 de jucători stabilit de selecționerul galez Lynn Howells și pentru partida inaugurală cu Germania. A evoluat pană acum pentru Stejari, în meciuri de pregătire, cu Uruguay, Canada și Portugalia, toate finalizate cu victorii. Născut pe data de 9 aprilie 1997, la 1,91 m și 95 kg, este un jucător de profil ofensiv putând evolua atât ca flanker cât și ca închizător. Sportul cu balonul oval i-a fost insuflat de către tehnicianul Ioan Harnagea sub comanda căruia a făcut primii pași în 2011.

România a pierdut primul meci din Rugby Europe Championship, deși a condus cu 24-6 și 38-20. De fiecare dată nemții au revenit senzațional, cu o dăruire care a lipsit „stejarilor”. Din cele 5 puncte pe care le luaseră deja în calcul în disputa din Germania, românii au luat doar unul singur pentru că au marcat cel puțin patru eseuri în meci. Tricolorii” nu au luat însă și punctul bonus defensiv, chiar dacă au pierdut la mai puțin de 7 puncte. Din acest sezon, federația internațională a convenit să premieze doar echipele care câștigă la mai mult de 7 puncte.

“Meciul cu Germania a fost un meci pe care l-am pierdut pe greșelile noastre, le-am permis să marcheze, să își facă jocul. Trebuie să învățam foarte repede din acest meci pentru că săptămâna aceasta întâlnim Spania și trebuie să câștigăm meciul. A fost o înfrângere surprinzătoare și pentru mine, am făcut multe greșeli, nu cred că este vorba despre ce a reușit Germania să facă, ci despre ce nu a reușit să facă România în acest meci. Cu siguranță, va fi greu pentru jucători, este un moment dificil pentru toți, însă trebuie să fie conștienți că rugbyul la nivel internațional înseamnă concentrare 100% pe durata întregului meci, nu e normal ca într-un meci internațional să ai 38-20 cu 10 minute înainte de final și să nu câștigi meciul. În această săptămână am chemat câțiva jucători noi, unii dintre ei vor fi eligibili pentru România și putem vedea ce fel de jucători sunt, cum se adaptează stilului de joc al echipei, trebuie să îi integrăm în echipă și să înceapă sa se antreneze cu noi”, a declarat Lynn Howells, antrenorul României.

Spania a debutat cu dreptul în actuala campanie din Rugby Europe Championship cu o victorie împotriva Rusiei, în fața căreia se impusese doar o dată în ultimele cinci dispute directe, după un joc pe care l-a controlat în mare parte și a fost superioară pe treisferturi în același timp reușind să contracareze forța înaintării urșilor. Anul trecut, la Madrid, Stejarii s-au impus în fața Spaniei la mare luptă, cu 21-18.

România va întâlni Spania la București

Naționala de rugby a României va disputa cel de-al doilea meci din Rugby Europe Championship, la București. Programată inițial la Iași, partida a fost mutată din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Moldova. La Iași temperatura poate ajunge și la minus 20 de grade Celsius în această săptămână, făcând imposibile deszăpezirea și asigurarea unor condiții normale de joc. Acțiunea de deszăpezire a suprafeței de joc va începe la ora 07:00, iar Federația Română de Rugby face un apel la toți iubitorii acestui sport să vină și să ajute la înlăturarea stratului de zăpadă.

“Iașiul a oferit multă căldură și susținere rugbyului, iar acest joc acolo ar fi produs multă bucurie și speranța jucătorilor și suporterilor. Am avut o deschidere totală din partea autorităților locale, care au făcut tot posibilul ca acest meci să se producă, însă condițiile atmosferice fac imposibilă susținerea partidei pe Stadionul Emil Alexandrescu. Zăpada a fost degajată de pe stadionul din Iași, au fost achiziționate de către Primărie folii de celofan gros, suporți pentru montarea prelatei de celofan, opt turbosuflante de mare putere au fost închiriate, dar cu toate acestea șansele sunt minime ca terenul să fie dezghețat la ora meciului. Faptul că ultimul strat zăpadă a căzut pe un teren înghețat, iar instalația de încălzire este stricată anulează efortul Primăriei și fac imposibilă derularea partidei. În acest sens, decizia finală a Federației este de a minimiza riscurile și de a programa meciul pe Stadionul Național Arcul de Triumf, temperaturile în Capitală fiind pozitive în această săptămână. Din fericire, pe Stadionul de la Federație, sub stratul de zăpadă gros de 10 cm, terenul este moale, neînghețat și acoperit de iarbă. Vom face o mobilizare masivă de forțe pentru ca sâmbătă, 18 februarie, să fie degajată toată zăpada, de pe suprafața de joc. Este o decizie pe care am gândit-o și dezbătut-o foarte mult, este una din puținele șanse ca acest meci să se poată disputa. Vă așteptăm alături de noi sâmbătă, de la ora 7:00 dimineață cu lopeți și celofane pentru a ajuta la înlăturarea zăpezii de pe suprafața de joc. Din păcate, condițiile din tribune nu vor fi dintre cele mai prietenoase, drept pentru care intrarea va fi liberă“ a declarat Florinel Matei, secretarul general al Federației Române de Rugby.

O astfel de acțiune de deszăpezire a suprafeței de joc a mai avut loc în 2012, înaintea meciului dintre România și Portugalia, când în dimineață dinaintea meciului, voluntarii alături de angajații unei firme de salubritate au curățat terenul de joc, după cum se poate observa din fotografie. Terenul s-a prezentat în condiții optime la acea partidă.

Pe 4 martie Stejarii se deplasează la Soci pentru meciul cu Rusia, iar pe 11 martie întâlnesc la Bruxelles reprezentativa Belgiei. Pe 19 martie Stejarii întâlnesc Georgia, la București. Meciurile din sezonul 2016-2018 al Rugby Europe Championship contează și pentru calificarea la Cupa Mondială din 2019, din Japonia. (G. P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: