Home » Justitie » Unul din cinci autovehicule verificate de RAR anul trecut prezentau pericol iminent de accident

Unul din cinci autovehicule verificate de RAR anul trecut prezentau pericol iminent de accident

Inspectorii RAR au luat la “bani mărunți” anul trecut în județul Vaslui 1.331 de vehicule. În urma controalelor au descoperit că 20,81% (277) dintre vehicule prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 66,27% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 59,28% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). Din totalul vehiculelor verificate, 2,7% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false). În urma analizei emisiilor poluante, la 9,92% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis . În urma controalelor mixte desfășurate în județul Vaslui de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2016 au fost aplicate 857 sancțiuni, au fost reținute 27 permise de conducere și 346 de certificate de înmatriculare.

Numărul vehiculelor cu probleme tehnice a scăzut foarte puțin față de anul 2015. În urma controalelor efectuate atunci, inspectorii RAR au descoperit că nu mai puțin de 22,72%, prezentau pericol iminent de accident. Procentul este unul imens, raportat la cel național de aproape 5% (3781 vehicule verificate tehnic). Registrul Auto Român a verificat anul trecut în trafic nu mai puțin de 76678 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 50% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică. Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.

„Rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, a declarat George Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român. (George PROCA).

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: