Home » Politic » Deputatul Daniel Olteanu a cerut Guvernului să accepte la finanțare toate proiectele depuse de primarii vasluieni în 2017, în cadrul PNDL

Deputatul Daniel Olteanu a cerut Guvernului să accepte la finanțare toate proiectele depuse de primarii vasluieni în 2017, în cadrul PNDL

Deputatul liberal Daniel Olteanu a susținut ieri o declarație în plenul Camerei Deputaților în care a solicitat finanțarea integrală a proiectelor depuse, în acest an, de unitățile administrativ-teritoriale din județul Vaslui în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală, în condițiile în care zona nu se află pe harta investițiilor derulate de Ministerul Transporturilor în 2017. Parlamentarul a subliniat rolul de antrenare pe care îl au proiectele de infrastructură în dezvoltarea economiei regionale, aratȃnd că, acolo unde lipsesc marile investiții ale statului, Executivul are obligația să finanțeze masiv proiectele publice de valoare mai mică, indiferent de culoarea politică a inițiatorilor.

ʺSuntem 435.000 vasluieni, după domiciliu, și, din tot bugetul Ministerului Transporturilor, de miliarde de euro, pentru obiectivele din județul Vaslui nu există surse de finanțare în 2017 pentru proiecte în execuție. Pentru cel mai avansat proiect, Varianta ocolitoare Bârlad, ni s-a dat un nou termen – 2019, ceea ce înseamnă o asumare a faptului că actualul Guvern pasează responsabilitatea finalizării către viitorul Executiv. Celelalte obiective ori sunt „în aer” și li se caută finanțare (de pildă, Varianta ocolitoare Vaslui), ori există doar la nivel de întreținere (Drumul Național Vaslui – Bacău), ori nu există deloc. Ceea ce se speră e doar reactualizarea unor studii de fezabilitate sau găsirea unor soluții de finanțare. Sunt puși pe lista de așteptare tot românii care au fost abandonați”, a declarat Daniel Olteanu.

În aceste condiții, Programul Național de Dezvoltare Locală ar putea fi un instrument prin care să fie echilibrate investițiile, la nivelul celor mai sărace comunități. Județul Vaslui a încheiat anul 2016 cu peste 400 de proiecte acceptate la finanțare și sper că și actualul Guvern va înțelege că, pentru a nu abandona cu totul această zonă, trebuie să finanțeze masiv proiectele publice locale, mai ales acolo unde lipsesc marile investiții ale statului.

Deputatul Daniel Olteanu consideră că este o obligație a Guvernului să finanțeze lucrările în derulare și să accepte la finanțare toate proiectele județului Vaslui care îndeplinesc condițiile, din punct de vedere al documentațiilor, indiferent de punctaj. Acesta crede că a pune unitățile administrativ-teritoriale din Vaslui să concureze între ele, în condițiile în care statul taie județul de pe lista marilor investiții în infrastructură, ar fi o greșeală impardonabilă. Nu există un clasament al sărăciei, tot județul este abandonat.

„Evident că ar putea crește taxele și impozitele colectate din această zonă, dar e imposibil cu o infrastructură la pământ. E imposibilă orice intenție de stimulare a investițiilor private de la nivel local, în condițiile în care statul a uitat de crearea sau modernizarea legăturilor județului Vaslui cu Vestul. Văd extrem de firească, așadar, ca o măsură de echilibrare, deși incomparabil mai mică din perspectiva efortului bugetar, finanțarea integrală a proiectelor depuse de unitățile administrativ-teritoriale din județul Vaslui în cadrul PNDL. De la necesitatea obținerii autorizației sanitare de funcționare de către unitățile de învățământ și până la drumuri locale și județene, toate sunt prioritare și trebuie finanțate”, a mai declarat Olteanu.

În același timp, Guvernul trebuie conform spuselor acestuia să aibă în vedere faptul că tăierea județului Vaslui de pe lista celor care beneficiază de mari proiecte de infrastructură nu va face decât să apese și mai tare bugetul alocat asistenței sociale.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: