Home » Justitie » Fostul președinte al CJ, Vasile Mihalachi, condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru fapte de corupție

Fostul președinte al CJ, Vasile Mihalachi, condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru fapte de corupție

Fostul președinte PSD al Consiliului Județean Vaslui, Vasile Mihalachi, a fost condamnat definitiv, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de șef al instituției, ar fi dispus înlăturarea unor firme de transport persoane de la atribuirea unor trasee în județul nostru.

Curtea de Apel Iași l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pe fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fiind găsit vinovat de judecători pentru comiterea unei infracțiuni de corupție pe motiv că, în 2008, ar fi exclus anumite firme de la licitația de atribuire a traseelor de transport persoane în județ. Magistrații ieșeni au majorat, astfel, cu un an, pedeapsa dată inițial de instanța de fond, respectiv Tribunalul Iași, însă a menținut măsura suspendării executării pedepsei, cu un termen de încercare de cinci ani.

Curtea de Apel Iași a majorat, de la unul la trei ani, tot cu suspendare, și pedeapsa pentru Dănuț Ropotă, referent în cadrul Agenției Județene Vaslui a Autorității Rutiere Române (ARR). În schimb, a menținut pedeapsa pentru fostul director din acea perioadă ARR Vaslui, Liviu Butnaru, de trei ani de închisoare cu suspendare. În privința fostului director executiv adjunct în cadrul Direcției Tehnice a CJ Vaslui, Vasile Vieriu, procesul a încetat având în vedere că acesta a murit.

Ca și Tribunalul Iași, instanța a respins ca nefondate acțiunile civile formulate de cele cinci firme care s-au considerat prejudiciate în urma licitației și care solicitaseră în instanță daune materiale de 140.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Vasile Mihalachi, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vaslui, și ceilalți trei salariați ai ARR și CJ, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public județean de persoane, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și a legislației în vigoare care reglementează transportul public județean, ar fi determinat înlăturarea unor societăți comerciale, operatori de transport public rutier, de la atribuirea unor trasee de transport. Aceste firme, susțin procurorii, fie au câștigat licitațiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitații.

Prin această modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfășura serviciul de transport public pe raza județului Vaslui. Pe de altă parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizați, în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obținute din operarea traseelor atribuite nelegal”, se arăta în rechizitoriul DNA.

Procesul în care Vasile Mihalachi a fost judecat pentru fapte de corupție a început la Judecătoria Vaslui în octombrie 2013 și, după o jumătate de an, și-a declinat competența către Tribunalul Vaslui. După încă o jumătate de an, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Iași, în urma unei cereri formulată de vicepreședintele CJ Vaslui. Astfel, dosarul a intrat pe rol la instanța ieșeană la judecata de fond în august 2014, de atunci fiind date 17 termene de judecată, cele mai multe fiind cereri de amânare. Sentința Tribunalului Iași a fost dată în aprilie 2016.

Vasile Mihalachi a fost vicepreședinte al CJ Vaslui în perioada 1992-2000 și deputat în mandatul 2000-2004. Mihalachi a revenit la Consiliului Județean Vaslui în 2004, pe postul de vicepreședinte, iar din 2008 a condus instituția timp de patru ani. Ulterior, a revenit pe postul de vicepreședinte, pe care l-a ocupat până în 2016, atunci când a ieșit la pensie. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: