Home » Justitie » Fostul procuror Vasile Șelaru, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție și nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Fostul procuror Vasile Șelaru, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție și nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Fostul procuror Vasile Șelaru, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, a fost condamnat la cinci ani, o lună și zece zile de închisoare pentru mai multe fapte de corupție, după ce i-ar fi promis unei persoane că va face demersuri, pe lângă instanțe de control judiciar, pentru soluționarea favorabilă a unei cereri de recurs.

Curtea de Apel Iași l-a condamnat pe fostul procuror Vasile Șelaru la cinci ani, o lună și zece zile de închisoare pentru trafic de influență și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce, în anul 2013, în schimbul unei sume de bani, i-a promis unei persoane că va face demersuri pe lângă magistrații de la Curtea de Apel Iași pentru soluționarea favorabilă a apelului formulat de acesta într-o cauză în care era judecat. În fapt, magistrații ieșeni l-au condamnat pe fostul procuror vasluian pentru trei infracțiuni de trafic de influență – în una la trei ani de închisoare și în două la câte doi ani și opt luni de închisoare – și pentru o infracțiune de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Cele patru pedepse au fost contopite și, la pedeapsa cea mai grea de trei ani, judecătorii au aplicat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse.

Sentința Curții de Apel Iași, dată la doi ani și jumătate de la trimiterea în judecată a fostului magistrat Vasile Șelaru, nu este una definitivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Vasile Șelaru i-a promis lui Ionel Lăcătușu, la sfârșitul anului 2013, că va efectua demersuri pe lângă magistrații de la Curtea de Apel Iași, în sensul soluționării favorabile a apelului formulat de acesta din urmă. În acest context, susțin anchetatorii, fostul procuror i-a solicitat și primit de la persoana în cauză, cu titlu de împrumut, suma de 13.000 lei, fără a se stabili un termen clar de restituire a banilor.
După aproximativ două-trei săptămâni, Vasile Șelaru ar fi restituit 5.000 lei, susțin anchetatorii, iar diferența de 8.000 lei ar fi fost păstrată pentru continuarea demersurilor în vederea obținerii unei soluții favorabile pentru inculpatul Ionel Lăcătușu.
”La data de 18 aprilie 2014, la solicitarea inculpatului Șelaru Vasile și în considerarea promisiunilor anterioare ale acestuia, de folosire a influenței sale pe lângă magistrații Curții de Apel Iași, inculpatul Lăcătușu Ionel i-a remis un miel în greutate de 6-7 kg (n.n. la valoarea minimă de piață de 132 lei). Pe 25 iulie 2014, în contextul tergiversării demersurilor promise pentru întreruperea pedepsei în favoarea inculpatul Lăcătușu Ionel, al declanșării audierilor de martori în cauză, dar și al evenimentelor de notorietate privind arestarea unor persoane publice implicate în acte de corupție, inculpatul Vasile Șelaru s-a întâlnit cu două dintre rudele celuilalt inculpat. Cu această ocazie, intuind faptul că una dintre persoane înregistra convorbirea ambientală pe care o avea cu aceasta, i-a promis suma de 1.000 lei necesară pentru plata onorariului avocatului, promisiune ce a fost onorată la data de 26 iulie 2014. Acest demers a avut ca scop determinarea acelei persoane, prin corupere, să nu sesizeze organele de urmărire penală în legătură cu infracțiunea de trafic de influență comisă în raport de inculpatul Ionel Lăcătușu”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Pe 27 mai 2014, fostul procuror, lăsând impresia că are influență asupra unui ofițer de poliție din cadrul Poliției Județene Vaslui, care avea spre soluționare o cerere de avizare a unei firme de pază, ar fi solicitat de la o persoană, potrivit procurorilor DNA, suma de 700 lei, pentru a-l determina pe ofițerul respectiv să rezolve favorabil acea cerere.
În același rechizitoriu, DNA mai arată că, pe 29 mai 2014, Vasile Șelaru i-ar fi promis unui bărbat din Bârlad că va interveni pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care supraveghea cercetările într-un dosar penal ce viza săvârșirea mai multor infracțiuni, respectiv furt calificat, tâlhărie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri în tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual, amenințare, acceptând în acest sens de la acesta cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc. Scopul urmărit prin această intervenție, susțin anchetatorii, era acela ca, față de o rudă a bârlădeanului, suspect în dosarul respectiv, să nu se dispună vreo măsura preventivă privativă de libertate.

La data de 26 iulie 2014, cu ocazia audierii sale în calitate de martor, în legătură cu promisiunea folosirii influenței de către inculpatul Șelaru Vasile pe lângă procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, inculpatul Solomon Octavian a declarat mincinos că nu a avut nicio discuție vreodată cu acesta, în legătură cu situația juridică a rudei sale”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În perioada 18-22 iulie 2014, Vasile Șelaru ar fi acceptat de la o altă persoană, potrivit anchetatorilor, suma de 15.000 lei pentru ca, în calitatea sa de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, să-și folosească influența pe lângă primarul unei comune din același județ. În schimbul acelor bani edilul ar fi urmat să dispună deblocarea unei sume de 30.000 lei pentru lucrări efectuate pe raza acelei unități administrativ-teritoriale de o societate controlată de o altă persoană. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: