Home » Administratie » Neglijență crasă! Bustul scriitorului bârlădean George Tutoveanu stă de 23 de ani pe soclul lui Ion Slavici! Lupta sculptorului cu morile de vânt

Neglijență crasă! Bustul scriitorului bârlădean George Tutoveanu stă de 23 de ani pe soclul lui Ion Slavici! Lupta sculptorului cu morile de vânt

De peste 20 de ani, bustul lui George Tutoveanu, din parcul teatrului „Victor Ion Popa”, este inscripționat greșit, cu numele lui Ion Slavici. Cu toate că municipalitatea și Muzeul „Vasile Pârvan” au fost sesizate în repetate rânduri de autor să modifice plăcuța, nici până la această oră autoritățile nu au luat vreo măsură.

Am realizat acest bust în 1994. Este bustul lui George Tutoveanu, unul dintre membrii fondatori ai Academiei Bârlădene, un nume cu rezonanță în cultura bârlădeană și cea națională. Legătura mea cu scriitorul Tutoveanu este specială, mai ales că acesta se întâlnea deseori în casa părinților mei cu fratele mamei, Nicolae Bogescu, primul bibliotecar al Casei Naționale. Am încercat să sensibilizez instituțiile bârlădene care au în grijă monumentele, dar până astăzi nu am reușit să-i conving să schimbe numele de pe bustul lui George Tutoveanu. Sper ca în cel mai scurt timp să se poată face această modificare”, ne-a declarat sculptorul Cristian Pântea, autorul bustului cu pricina.

Cristian Pantea

Înlocuirea plăcuței nu ar fi însemnat decât o minimă cheltuială și s-ar fi putut face într-o singură zi, dacă ar fi fost voință. Conducerile Muzeului „Vasile Pârvan” și Academiei Bârlădene nu au rezolvat această încurcătură, deși știau despre ea de mulți ani. Reprezentanții Primăriei au declarat pentru Est News că abia acum au auzit de așa ceva, deși sculptorul Cristian Pântea a declarat că a înștiințat de-a lungul timpului toți primarii în legătură cu această gafă. După 23 de ani, Primăria Bârlad promite că va lua măsuri pentru a îndrepta lucrurile.

Cred că sculptorul Pântea va trebui să vină cu o întâmpinare scrisă către primărie, prin care să declare că bustul, creația domniei sale, îl înfățișează pe George Tutoveanu, după care în cel mai scurt timp vom monta plăcuța cu numele corect”, ne-a declarat Constantin Nițuc, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Cristian Pântea a realizat mai multe lucrări de sculptură în Bârlad, printre care busturile lui Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuță și George Tutoveanu amplasate în parcul teatrului. Tot el a refăcut capul bustului lui Vasile Alecsandri, vandalizat în timpul evenimentelor din decembrie 1989. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: