Home » Administratie » Doar trei persoane au depus într-o lună și jumătate cereri pentru ”Prima împădurire”

Doar trei persoane au depus într-o lună și jumătate cereri pentru ”Prima împădurire”

Doar trei persoane au depus, într-o lună și jumătate, documentele la AFIR pentru programul ”Prima împădurire”, în condițiile în care, în județ, există peste 50.000 de hectare de terenuri degradate. Oamenii renunță când află că vor primi subvenția de 6.000 de euro abia după un an de la aprobarea cererii.

Programul ”Prima împădurire”, lansat de Agenția Națională pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) la începutul lui februarie, nu prezintă interes pentru proprietarii de terenuri din județul nostru, în condițiile în care doar trei persoane au depus cereri pentru obținerea subvenției de 6.000 de euro la hectar. Deși la nivelul județului există peste 50.000 de hectare de terenuri, oamenii renunță când află că vor primi banii de stat abia după un an de la înființarea pădurii.

Reprezentanții AFIR Vaslui susțin că și-au manifestat interesul, pentru acea subvenție de 6.000 de euro, peste o sută de proprietari de terenuri, majoritatea asistați social, care au crezut că vor primi banii încă de la depunerea cererii, fără ca apoi să mai facă ceva.

O mare parte din cei care au venit la AFIR și s-au interesat de acest program trăiesc din ajutorul social. Ei au primit pământul de la părinți sau bunici și, dacă tot este nelucrat, s-au gândit că pot face bani. Oamenii au crezut nu fac nimic altceva decât să pună la dispoziție suprafețele de teren și alții vor face toate celelalte demersuri”, ne-a declarat Geanina Panțiru, șef serviciu în cadrul AFIR Vaslui.

Conform Programului ”Prima împădurire”, proprietarii de terenuri vor primi acea subvenție în baza unui proiect, iar apoi vor trebuie să-și cumpere materialul săditor, pe care-l vor planta cu o firmă autorizată. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: