Home » Administratie » Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, sărbătorit la Bârlad

Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, sărbătorit la Bârlad

În jur de 200 de bârlădeni s-au adunat ieri în Centrul Civic pentru a participa la ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia împlinirii a 197 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe 20 martie 1820. Au rostit alocuțiuni prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad, prof. Elena Monu, președinta Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local Municipal, col. Marcel Mergeanu, comandantul Garnizoanei Bârlad și Dumitru Boroș, primarul municipiului.

Pentru ca a fost o zi aniversară, nu s-au depus coroane de flori ci doar câteva flori la statuia domnitorului, din fața Primăriei Bârlad. Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai Primăriei, ai Consiliului Local, ai Bisericii, ai unităților militare din oraș, ai Jandarmeriei dar și un grup de elevi de gimnaziu și școală primară. Manifestarea a continuat cu o mică scenetă interpretată de doi actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” și cu defilarea militarilor, conform protocolului militar impus cu ocazia acestor momente festive.

Manifestări dedicate zilei de naștere a domnitorului Cuza s-au desfășurat pe tot parcursul săptămânii trecute. Duminică, însă în sala de ședințe a Primăriei, s-a desfășurat cea mai importantă activitate din cadrul „Zilelor Cuza”, și anume simpozionul „Alexandru Ioan Cuza – între Orient și Occident”. Acesta a fost organizat de Societatea de Științe Istorice filiala Bârlad și chiar dacă la eveniment nu a participat invitatul anunțat – conf. Univ. dr. George Enache de la Universitatea „Dunărea de jos” Galați, simpozionul a fost interesant prin luările de cuvânt ale mai multor profesori de istorie bârlădeni.

Tot duminică, a fost organizată o activitate cu același subiect la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad . Organizatorii au propus publicului simpozionul „197 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, susținută de col.(r) Constantin Chiper, col. (r) și Pavel Valerian Timofte, președinți al Asociatiei Naționale „Cultul Eroilor- Regina Maria” și prof. Maria Marin, membră a CARP. De asemenea, a fost prezent la activitate și Isabel Bogdan, prefectul județului Vaslui. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: