Home » Administratie » Supărare mare la Primăria Bârlad! Figura neașteptată pe care primarul Boroș le-a făcut-o rromilor bârlădeni

Supărare mare la Primăria Bârlad! Figura neașteptată pe care primarul Boroș le-a făcut-o rromilor bârlădeni

Din luna ianuarie, Primăria Bârlad a rămas fără consilier pe probleme privind comunitatea de rromi, după ce primarul Dumitru Boroș l-a trimis pe cel care se ocupa de problemele rromilor, Nicolae Dragomir, să lucreze la cimitir, întrucât în organigrama Primăriei Bârlad acesta figurează ca muncitor necalificat la Direcția Piețe, Parcări, Cimitire.

Dragomir ocupa de doi ani postul de consilier pe problemele rromilor, prin detașare. De trei luni, de când nu mai este în postul acesta, rromii din Bârlad nu mai au cui să se adreseze, sunându-l tot pe Nicolae Dragomir atunci când întâmpină dificultăți. Acesta nu îi poate ajuta pentru că locul său de muncă nu mai este în cadrul primăriei.

Primarul Boroș dorește să fie cât se poate de legist, dar, din păcate, nu în cazul tuturor. Consilierul pe probleme de rromi este un post foarte important care a fost ocupat din 2003 până în ianuarie în acest an. Primul consilier pe probleme de rromi a fost Alexandru Buruiană care, din motive de sănătate, s-a pensionat, iar al doilea, Nicolae Dragomir, care a continuat timp de doi ani activitatea începută de Buruiană. Consilierul pe probleme de rromi este important și prin faptul că nicio persoană nu îi poate înțelege pe rromi așa cum poate un etnic rrom”, ne-a declarat Sorin Răducanu, consilier local, dar și președintele Partidei Rromilor din Bârlad.

De aceeași părere este și Alexandru Buruiană: Pot declara că timp de 12 ani, cât am fost la Primărie și m-am ocupat de problemele rromilor, am reușit să intermediez cu succes problemele lor și să rezolv unele solicitări cum ar fi cele legate de obținerea certificatelor de naștere, de situația locativă a rromilor, am încercat să determin rromii să-și facă toate orele de muncă de la ajutorul social, mobilizându-i în activități de salubrizare a zonelor mărginașe ale orașului. E mare lucru să le vorbești pe limba lor și la propriu și la figurat. Orice s-ar spune, rromii au nevoie de un consilier al lor în primărie”.

În cele aproape trei luni de când Primăria Bârlad a rămas fără consilier pe problemele rromilor, Sorin Răducanu a adus situația în atenția primarului Boroș, dar acesta nu a luat nici o măsură.

Am fost la primar și am expus nemulțumirea mea și a persoanelor de etnie rromă din Bârlad, în legătură cu postul de consilier pe probleme de rromi. Am solicitat modificarea organigramei Primăriei și includerea în aceasta a unui post de expert pe probleme de rromi, pe care domnul Dragomir o poate ocupa. La început, mi-a promis că va include această propunere într-o ședință de Consiliu Local, dar nu s-a întâmplat nimic nici până în ziua de astăzi”, ne-a mai spus Sorin Răducanu.

Rromii din Bârlad sunt nemulțumiți pentru că, după părerea lor, Sorin Răducanu pare că nu le mai reprezintă interesele în calitate atât de consilier local, dar mai ales de președinte al Partidei Rromilor. Membrii Partidei Rromilor nu s-au mai întâlnit în ședință de ani de zile și chiar dacă ar vrea, nu mai au unde, întrucât sediul Partidei Rromilor de la parterul blocului CFR a fost desființat odată cu repartizarea acelui spațiu, în urmă cu doi ani, unei familii de etnie rromă cu mulți copii. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: