Home » Administratie » Dezbatere pe tema colaborării dintre ONG-uri și autoritățile locale, la Bârlad

Dezbatere pe tema colaborării dintre ONG-uri și autoritățile locale, la Bârlad

Premieră în domeniul asistenței sociale. Ieri, la Bârlad, a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui și ai celor 15 organizații nonguvernamentale (ONG) din Bârlad. Tema întâlnirii a fost „Rolul organizațiilor neguvernamentale în dezvoltarea comunității locale”, iar moderatorul mesei rotunde a fost Ionel Armeanu Ștefănică, directorul general al DGASPC Vaslui.

Întâlnirea dintre reprezentanții DGASPC și cei ai ONG-urilor a fost organizată de asociația „Bună ziua, copii din România!”, a cărei președintă este Mihaela Zanoschi, cea care a fost recompensată anul acesta la Gala Excelenței în Asistență Socială cu premiul „Asistentul social al anului 2017”.

Mă bucur că în aproape 17 ani de când sunt director la DGASPC am trăit momentul în care autoritățile locale din Bârlad să stea față în față cu reprezentanții ONG-urilor. Felicit inițiativa Mihaelei Zanoschi și cred că astăzi conducerea Primăriei a putut să cunoască toate asociațiile din Bârlad, proiectele acestora pentru următoarea perioadă și puterea lor de intervenție. Este important ca atât autoritatea locală cât și ONG-urile să își dea mâna și să ajute comunitatea pentru că, într-adevăr, și la Bârlad sunt foarte multe nevoi sociale”, a declarat Ionel Armeanu Ștefănică.

Acesta a mai spus că întâlnirea de ieri a fost un prim pas foarte important în realizarea, pe viitor, de parteneriate public – private, lucru subliniat și de organizatoarea mesei rotunde.

Resursele sunt limitate, au mai rămas puțin profesioniști de asistență socială în Romania, de acea cred că parteneriatul public – privat este soluția reușitei în rezolvarea nevoilor sociale a comunității. Împreună cu Primăria putem accesa fonduri europene care să permită finanțarea unor obiective de anvergură care ar ajuta în egală măsură atât asociațiile cât și autoritatea locală și în primul rând beneficiarii de asistență socială”, a spus Mihaela Zanoschi.

Toți cei 15 reprezentanți ai ONG-urilor bârlădene au prezentat organizațiile din care fac parte dar și problemele cu care se confruntă. Asociația „Cristi’s Outreach” are probleme legate de integrarea copiilor cu autism în învățământul de masă, iar asociația „Inima Reginei” ar avea nevoie de finanțare pentru menținerea centrului de tip after school pentru copiii din comunitatea rromă.

Cei mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor au recunoscut că nu au încheiate parteneriate cu alte asociații și niciun parteneriat cu primăria. Ei își pun mari speranțe în întâlnirea de ieri cu reprezentanții autorităților locale și cred că împreună vor putea să ducă la capăt proiecte de un interes major pentru persoanele defavorizate din Bârlad.

La masa rotundă găzduită de sala de ședințe a Primăriei Bârlad au fost prezenți și primarul Dumitru Boroș, alături de viceprimarul Roxana Feraru, care a vorbit în partea a doua a întâlnirii despre diagnoza problemelor sociale ale comunității. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: