Home » Social » Un fost miner din Bârlad a intrat în greva foamei din cauză că locuința pe care a primit-o de la primăriei ar putea sări în aer!

Un fost miner din Bârlad a intrat în greva foamei din cauză că locuința pe care a primit-o de la primăriei ar putea sări în aer!

Un bârlădean, fost miner, pensionat pe caz de boală, a intrat în greva foamei, pe 1 aprilie. Ion Axinte, în vârsta de 57 de ani, este hotărât sa rămână în greva foamei până când Primăria Bârlad îi va rezolva problema locativă. Bărbatul locuiește singur într-o cameră situată în fostul bloc al CFR, situat pe strada Victor Ion Popa, imobil aflat încă din 1997 în proprietatea primăriei.

În ultimele luni starea sa de sănătate s-a agravat din cauza condițiilor în care trăiește. Pe lângă igrasia supărătoare, viața lui Ion Axinte pare a fi pusă în pericol și de tabloul electric al blocului care este chiar în încăperea în care locuiește.

„În ultimele luni, după zgomotele care vin dinspre tabloul electric, cred că acesta s-a degradat foarte mult și oricând se poate produce un incendiu. Rețeaua electrică este supraîncărcată, mulți locatari fiind legați ilegal la rețeaua electrică a blocului. La nici un metru de tablou se afla aragazul și butelia, va dați seama ce se poate întâmpla dacă apare o scânteie la tabloul electric. Eu nu am unde să mut aragazul pentru ca și așa camera este destul de mică, este de fapt fostul sediul al asociației de locatari a blocului. Situația în care mă aflu m-a determinat sa atrag atenția autorităților locale, primarului, prin intrarea în greva foamei”, ne-a declarat Ion Axinte.

Grevistul bârlădean nu stă nici cu sănătatea foarte bine, suferă printre altele de insuficiență respiratorie și îi sunt afectate și alte organe precum ficatul și pancreasul.

„Locuiesc de zece ani în această cămăruță și de la an la an observ că am tot mai multe probleme cu plămânii. Un perete al locuinței se află chiar lângă grupul sanitar și este plin de mucegai. Oricât ai lăsa geamul deschis, mirosul pătrunzător și umezeala nu dispar. Ca sa nu mai spun de faptul că șobolanii mișună în voie. Eu, stând la parter, sunt vizitat destul de des de gurlani, care deja au făcut gaură în colțul ferestrei. O astup cu ce pot, dar și așa, câte o data, îmi intra în casă. În aceste condiții nu mai pot trăi. Am decis sa intru în greva foamei și să beau doar apă și cafea neîndulcită”, ne-a mai spus Ion Axinte.

Se mută cu protestul la București

Bârlădeanul, care, ce-i drept, locuiește în condiții precare, a înștiințat Primăria Bârlad și anul trecut despre situația în care se află dar nimeni nu a luat nici o măsură. A făcut și anul acesta o sesizare în urma căreia, ieri, primarul Dumitru Boroș împreună cu alte patru persoane din primărie i-au făcut o vizită la domiciliu. Au analizat situația la fața locului și i-au spus că vor lua legătura cu E-ON pentru a face o verificare a tabloului electric.

Ion Axinte nu crede, însă, că situația lui locativă va fi rezolvată prea curând. El spune că cei de la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei nu au fost acasă la el să îi facă vreo anchetă socială. De aceea, este hotărât ca, zilele următoare, să meargă și să protesteze la București și să se interneze pe perioada grevei, la Spitalul Floreasca, spune el.

Înainte de a începe greva, Ion Axinte a mers la Spitalul „Elena Beldiman” pentru a-și face analizele. Avea glicemia 97, iar ieri a repetat-o și scăzuse la 67. Grevistul a depus încă de pe 30 martie o adresă la spitalul bârlădean în care a precizat că începând cu data de 1 aprilie va intra în greva foamei și că solicită asistență medicală. Spitalul „Elena Beldiman” a înștiințat medicul de familie al grevistului, dar și Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad. Spitalul i-a răspuns solicitantului că pe parcursul grevei va beneficia de serviciile medicului de familie Elvis Spătaru, cât și de serviciile Ambulatoriului spitalului și ale Compartimentului de Primire Urgențe. Ion Axinte a cerut să fie internat, dar nu i s-a permis acest lucru, ci doar monitorizarea periodică a stării de sănătate.

Ion Axinte nu a avut o viața ușoară, a plecat de tânăr la mină în Valea Jiului și a revenit acasă în 1997 din cauza declanșării unor boli profesionale, dar și a unei probleme psihice.

„Eu sunt bolnav din cauza activității miniere pe care am desfășurat-o ani de zile, dar și a unor probleme apărute pe parcurs, din cauza unor persecutări de ordin politic. Tatăl meu a cerut cu mulți ani în urmă azil politic în RFG. Era cadrul militar, iar securitatea s-a răzbunat pe mine, am fost persecutat, am fost bătut cu picioarele, am suferit foarte mult și fizic și psihic. Nu am mai putut rămâne în Valea Jiului pentru că efectiv nu mai puteam lucra, amețeam, aveam o stare generală deteriorată, așa că am revenit acasă, iar după o perioadă în care am lucrat la Abrazive am devenit șomer”, ne-a mărturisit Ion Axinte.

În anul 2001, când a devenit șomer, a preluat conducerea Ligii Naționale a Șomerilor, a reorganizat-o, dar ea nu a funcționat nici o clipă pentru că nici măcar nu avea sediu la Bârlad. În anul 2004, Ion Axinte s-a pensionat pe caz de boală și trăiește dintr-o pensie de 650 de lei. Acesta nu se află la prima grevă de acest tip ci la a doua. În 2001, după perioada de expirare a șomajului, a făcut o grevă a foamei pentru a fi ajutat. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: