Home » Justitie » Un polițist de frontieră, reținut pentru luare de mită și complicitate la contrabandă, în urma celor 35 de percheziții efectuate duminică

Un polițist de frontieră, reținut pentru luare de mită și complicitate la contrabandă, în urma celor 35 de percheziții efectuate duminică

Un polițist de frontieră de la Fălciu a fost reținut de procurorii DIICOT pentru luare de mită și complicitate la contrabandă, în urma celor 35 de percheziții desfășurate, duminică, la suspecți de trafic cu țigări, descinderi ce au vizat inclusiv locul de muncă al agentului. Alte cinci persoane au fost reținute în același caz, iar două au fost puse sub control judiciar.

Șase persoane au fost reținute de procurorii vasluieni ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), printre care și un polițist de frontieră, în cazul celor cinci grupări din județul nostru, specializate în contrabandă cu țigări, destructurate pe 9 aprilie. Anchetatorii îl acuză pe agentul din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui de luare de mită și complicitate la contrabandă în formă continuată.

”Pe 20 septembrie 2016, agentul de poliție de frontieră a pretins, în mod direct, sume de bani în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, constând în aceea că, din proprie inițiativă, a propus unui colaborator autorizat în cauză înlesnirea introducerii în țară a unor cantități de țigări din Republica Moldova, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. De asemenea, în perioada 2015 – 2016, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de agent de poliție de frontieră, a înlesnit introducerea în România de țigări provenite din Republica Moldova, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal”, susțin ofițerii DGA.

Reținerea celor șase persoane pentru 24 de ore precum și punerea sub control judiciar a altor doi bărbați s-a făcut în urma desfășurării, duminică, a 35 de percheziții domiciliare, vizat fiind și locul de muncă de la Fălciu al polițistului de frontieră. Scopul descinderilor a fost destructurarea a cinci grupări infracționale organizate, specializate în contrabanda cu țigări.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea că, în perioada 2015 – 2017, în zona Pieței Sfântul Ilie, din Bârlad, au acționat mai multe grupuri infracționale organizate, având ca scop desfășurarea, în mod constant, de activități de primire, deținere, transportare și, ulterior, de vânzare de țigări aduse din Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Procurorii spun că aceste grupări erau structurate pe mai multe paliere, respectiv depozitare, transport, distribuție, comercializare și sprijin. Totodată, există indicii că țigările provenite din Republica Moldova erau introduse în țară prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, acest lucru fiind înlesnit și de către un lucrător al Poliției de frontieră.

În urma perchezițiilor făcute, au fost găsite și ridicate aproximativ jumătate de milion de țigarete provenite din contrabandă, 110.000 lei, 8.700 euro, 1.450 de lei moldovenești, un detector antispionaj cu rolul de detectare a microfoanelor ascunse, 3.200 de cutii materiale pirotehnice deținute fără drept și 10 autoturisme în vederea aplicării sechestrului, afirmă DIICOT.
Totodată procurorii din cadrul Biroului Teritorial Vaslui au emis 50 de mandate de aducere, care au fost puse în executare, persoanele în cauză fiind duse pentru audieri la sediul Biroului Teritorial Vaslui din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: