Home » Justitie » Polițiștii vasluieni au continuat activitățile preventive desfășurate pe tema siguranței pe internet

Polițiștii vasluieni au continuat activitățile preventive desfășurate pe tema siguranței pe internet

Polițiști din cadrul structurilor de analiză și prevenire a criminalității au desfășurat în această săptămână întâlniri cu elevii școlilor gimnaziale din comunele Rebricea și Draxeni pe tema siguranței în mediul on-line. Alături de cei peste 160 de elevi, la activități au participat 14 cadre didactice, reprezentanți ai Fun World Vision, precum și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui.

Polițiștii și ceilalți specialiști au adresat recomandări elevilor, pentru a nu cădea victime ale criminalității din mediul on-line și nici autori ale unor astfel de infracțiuni. Aceștia au manifestat interes cu privire la cazurile de infracțiuni comise pe internet, pe rețelele de socializare și au adresat întrebări cu privire la modul în care pot fi în siguranță în mediul on-line.

Sfaturi pentru siguranța copiilor pe internet

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care înveți. Comunică parola de la e-mail-ul tău doar părinților, pentru că dacă vei transmite această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;

Dacă vrei să te întâlnești în mod real cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunță-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public. Nu accepta niciodată să mergi singur; oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce au pretins că sunt pe Internet și astfel poți deveni victima traficului de persoane.

Evită să postezi pe Internet fotografii cu tine sau cu familia ta. Acestea sunt personale și nu trebuie să ajungă la îndemâna oricui navighează pe Internet, unde pot fi folosite pentru a vă face rău, ție sau celor apropiați.

Nu uita că nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată.

Fii atent cu programele sau jocurile gratuite pe care le descarci de pe Internet! Ele pot conține viruși sau programe spyware sau te pot direcționa către site-uri cu conținut ilegal!

Dacă cineva te face să te simți inconfortabil pe Internet, poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici să suporți ceea ce îți provoacă neplăcere sau teamă. Cere ajutorul, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați.

Dă dovadă de respect, chiar dacă nu îi cunoști pe cei cu care comunici. La rândul tău, ai și tu obligația de a-i proteja pe alții. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, nu hărțui sau amenința alte persoane, pentru că aceasta va impune intervenția autorităților. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: